RCC RaboPZ1.JPG
Rabobank Clubkas Campagne 6 t/m 30 april 2017.
Stem op Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne voor het opknappen en overkappen van onze beugelbaan!
En… kom eens beugelen.

Avondvierdaagse Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf AVD)
Ga naar: navigatie, zoeken
Avondvierdaagse, waarschijnlijk op de Bakelseweg. Foto: collectie Jas Berkers
Meisjes van de KDO tijdens de Avondvierdaagse, waarschijnlijk op de Bakelseweg.
Avondvierdaagse KDO juli 1965 met Piet van Dijk. Vlnr. Jan van Veldhoven, 4e Flipsen,

Eerste Avondvierdaagse[bewerken]

De eerste wandelavondvierdaagse (AVD) in Deurne was van 23 t/m 26 mei 1962. De organisatie was in handen van het tamboerkorps De Wilberttamboers van de lagere jongensschool aan de Zandbosweg onder algemene leiding van frater Francino van Hoof. Deze werkte nauw samen met Frans Martens, mede-organisator van wandeltochten in Helmond en met Willem Dat, voorzitter van de wandelsportvereniging De Vrolijke Tippelaars uit de Sint-Jozefparochie.

Er was verder nog een wandelcomité en een grote groep uitvoerenden. Na vier dagen wandelen vond de prijsuitreiking plaats op de speelplaats van de lagere jongensschool.

Een jury van vier personen stelde de punten vast die de groepen verdienden. Elke wandelaar kreeg een herinneringsmedaille met als opdruk het wapen van Deurne: Sint Willibrord als schilddrager.

Medaille Avondvierdaagse 1991

Wandelmarathon[bewerken]

Op de laatste dag van de 32e editie van de avondvierdaagse in 1993 werd voor de eerste keer ook een wandelmarathon gehouden. De route van ruim 42 km voerde de deelnemers voor het grootste gedeelte door de gemeente Deurne. Ook snelwandelaars konden deelnemen. Zij startten op zaterdag 26 juni aan de Schutsboom bij de Tijl Uilenspiegelschool. Ook in 1994 en 1995 werd de wandelmarathon gehouden. In 1995 was het motto Doe Deurne eens te voet.

Unicefloop[bewerken]

De sponsorloop van Unicef waaraan tijdens de avondwandelvierdaagse in 2002 voor de tiende keer werd deelgenomen deden zeven basisscholen uit Deurne, drie basisscholen uit Someren en drie uit Helmond mee. Het leverde een bedrag van 12.131,42 Euro op. Volgens Ank Dankers-Bouwman van het Regionaal Unicef Comité was het succes te danken aan het enthousiasme van de jeugdige lopers, aan de medewerking van ouders en leerkrachten en aan de vrijgevigheid van familieleden en buren die de kinderen hadden gesponsord.

Gouden jubileum[bewerken]

Aan de vijftigste editie van de Deurnese Avondvierdaagse in 2011 deden inclusief begeleiding 1.980 wandelaars mee. Hoewel de weersomstandigheden niet optimaal waren vormde het weer geen al te groot beletsel. Twee dagen liep er een delegatie van de luchtmobiele brigade mee. Vanwege het gouden jubileum kregen alle deelnemers woensdagavond bij terugkomst een ijsje en vrijdags een krentenbol.

De prijsuitreiking werd dat jaar voor het eerst verricht door burgemeester Mak. Na afloop van de prijsuitreiking kozen tweeduizend ballonnen, beschikbaar gesteld voor Centrum Management Deurne, het luchtruim.

Wandelen voor water[bewerken]

In 2016 deden verschillende scholen mee aan het project Wandelen voor water om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de watervoorziening in landen als Ethiopië. De kinderen die 10 km of 15 km liepen, legden zes kilometer af met een rugzak met een fles gevuld met zes liter water erin. Door middel van sponsoring hoopten ze zo een aardig bedrag bij elkaar te krijgen voor de stichting Amref Flying Doctors. De actie werd georganiseerd door Lions Club Deurne waarvan de leden honderden lege flessen met water vulden voor de wandelaars. De flessen waren beschikbaar gesteld door een Deurnese ondernemer.


De wandelavondvierdaagse is ondertussen een goede traditie geworden en vindt nog ieder jaar plaats en wordt op zaterdag afgesloten met een bloemendefilé.

Externe link[bewerken]