DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Muziekschool Aaltje Noordewier

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Briefhoofd (collectie heemkundekring)
Bestand:00.089.JPG
Aaltje Noordewier-Reddingius, naar wie de muziekschool genoemd werd.
Foto coll. Oudheidkamer
Bij de officiële opening van muziekschool Aaltje Noordewier op vrijdag 14 maart 1986 werd een plaquette onthuld, een geschenk van mevrouw Dora Lindeman uit Utrecht, oud-leerlinge van Aaltje Noordewier.

De muziek- en dansschool Aaltje Noordewier is vernoemd naar de in Deurne geboren zangeres Aaltje Noordewier-Reddingius.

Ontstaan[bewerken]

In 1961 begonnen de eerste muzieklessen in klassen van de voormalige huishoudschool Sancta Maria. Daarna verhuisde de muziekschool naar de HBS in de Pastoor Jacobsstraat. In 1964 betrok de muziekschool daar een paar houten gebouwen. Daarna werd er in de Annaschool in de Visser les gegeven. Vervolgens werd er enkele jaren lesgegeven in het houten gebouwtje op de speelplaats van de oude jongensschool in de Visser.
De oprichting van de balletschool van Deurne was een particulier initiatief.

In 1972 werd verhuisd naar De Vierspan. Hier bleef de muziekschool tot 1978, daarna werd het schoolgebouw aan de Zandbosweg betrokken.
Plannen om van de Pelikaan een muziekschool te maken werden nooit verwezenlijkt. In 1974 schonk Hub van Doorne deze boerderij aan de Deurnese gemeenschap met de bedoeling de muziekschool daarmee een nieuw onderdak te verschaffen.

Van de oprichting in 1964 tot zijn afscheid als wethouder in 1980 was Harrie Rijnders uit Liessel voorzitter van het bestuur van de muziekschool annex balletschool. Hij werd per 1 september 1980 opgevolgd door Cor van Laarhoven.
Steeds groeide deze school uit haar jasje. In 1984 kwam een oplossing in zicht.
De gemeente Deurne kon voor 200.000 gulden het pand Helmondseweg 20 aankopen. De Stichting Muziekschool verbouwde het pand met werkgelegenheidssubsidie en met het restantbedrag, inclusief rente, van de schenking van dr. Hub van Doorne.

De opening voor het publiek werd op 9 maart 1986 feestelijk gevierd met veel muziek en dans. Daarvoor kreeg de voorbereidingscommissie onder leiding van Theo Hoogbergen veel medewerking van tal van muziek- en dansverenigingen uit de betrokken gemeenten Asten, Bakel en natuurlijk Deurne.
Het programma kreeg als titel mee: “Muziekpad Deurne”. Men kon gedurende de hele dag van het ene concert naar het andere wandelen. De slotmanifestatie vond plaats in de sporthal van het Peellandcollege. Jules de Corte had voor deze gelegenheid een compositie gemaakt, die als meezinger bedoeld was.

De officiële opening voor genodigden vond plaats op vrijdag 14 maart 1986 in de hal van het gemeentehuis met o.a. een optreden van de muziek- en balletafdeling van de muziekschool. Een uitvoering van de ouverture uit Fireworks Music van G.F. Händel werd gespeeld door het orkest onder leiding van Wim Schroten. De balletafdeling stond onder leiding van Anneke van Hoek-Stienstra.
Ook werd ter gelegenheid van de opening een plaquette onthuld, een geschenk van mevrouw Dora Lindeman uit Utrecht, oud-leerlinge van Aaltje Noordewier.

De muziekschool telde in 1986, samen met de balletgroep, 1566 leerlingen. Kinderen konden vanaf de tweede klas lagere school, huidige groep vier, deelnemen aan de cursus Algemene Muzikale Vorming (AMV-cursus) die door de muziekschool werd gegeven. Na het met goed gevolg doorlopen van de tweejarige AMV-cursus kon de leerling een instrument kiezen. De meeste instrumenten waren in bruikleen.

Diploma's[bewerken]

A-muziekdiploma
Als na circa twee à drie jaar muziekles de leerling zover gevorderd was, kon deze het A-muziekdiploma theorie en praktijk halen.

B-muziekdiploma
De meeste leerlingen hadden als doel om zich aan te sluiten bij een muziekvereniging, zoals bij het jeugdorkest van Koninklijke Harmonie Deurne, waarna de jeugdleden muziekles bleven volgen, zodat ze ook het B-muziekdiploma konden halen.

C- en D-diploma
Na het B-muziekdiploma was iedereen vrij om wel of niet lessen te blijven volgen bij de muziekschool. De meeste harmonieën en fanfares stimuleerden de voortgezette cursus wel. Tientallen leerlingen haalden dan ook het C- of zelfs het D-diploma.

Europese jeugdmuziekfestival[bewerken]

In het kader van het Jeugdmuziekfestival dat op uitnodiging van de muziekschool naar Deurne kwam op 5, 6 en 7 juni 1992 was er een workshop in De Vierspan. Het Griekse ensemble accordeonorkest Kavala en een keyboard-ensemble, bij Deurnese gastgezinnen ondergebracht, tekenden 's middags voor een concert in het Willibrord Gymnasium in verband met de Griekse Week.

De Deurnese muziekschool ontving zaterdag 6 juni nog een muziekgroep, namelijk het gitaarensemble La Volta. De gezelschappen werden in het gemeentehuis door burgemeester Smeets ontvangen. Hierna verzorgden de orkesten een concert dat gratis toegankelijk was. Op pinkstermaandag om 9.30 uur begeleidde La Volta de eucharistieviering in heilige geestparochie.

Jeugdjournaal[bewerken]

Het jeugdjournaal maakte opnamen in De Vierspan en het gymnasium van dit jeugdmuziekfestival. Ook werd gefilmd bij enkele Deurnese families waar de Griekse gasten waren ondergebracht. Vlak voor de uitzending kreeg directeur Luuk Jonkers een telefonische bericht van de redactie van het jeugdjournaal dat er slechts twintig seconden film zou worden uitgezonden. Dit doe ik nooit meer, zei Luuk Jonkers na afloop. Het was een grote flop na het enthousiaste onthaal van de filmploeg van het NOS-jeugdjournaal. Het feit dat het jeugdjournaal vrijdagmiddag alle aandacht opeiste had Jonkers toen voor lief genomen. Zoiets werkte storend voor de organisatie. Er moesten zaken in scene worden gezet en dat kostte tijd. Achteraf hield de directeur er een wrange smaak aan over en ook andere betrokkenen voelden zich bij de neus genomen. Van de voorbereiding op de deelname aan het Europese jeugdmuziekfestival zou drie minuten op de televisie worden uitgezonden. Uiteindelijk bleef er niet meer over dan een flits.

Docenten[bewerken]

Docent Beginjaar Eindjaar Vakgebied
Voorhorst, Lucius 1962 dwarsfluit
Elten, Constance van 1968 piano
Dijkstra, Melle 1971 viool en trompet
Visser, Karel 1971 viool
van Hoek - Stienstra, Anneke 1971 ballet
Eyck,Jos van 1971 1974 AMV, zang en blokfluit
Queens, Justien 1971 AMV
Aarts, Jos 1971 blokfluit
Coumans, Jeanne 1971 blokfluit
Ooij, Jan van gitaar
Verhoef, Jaap gitaar
Peters, Jo 1975 accordeon en electronisch orgel
Bommel, Lisette van accordeon
Kessels, Eric accordeon en keyboard
van Krimpen - Darlington, Sylvia piano
Graaf, Gerard piano
Verschuren, Ed piano
Hansen, L. piano
Lamers, Ernst 1975 piano en orgel
Laar, Jan van der piano en orgel
Laar, Jan van der 1975 piano en koper
Hermans, Heinz keyboard
Jaspers, Martin 1978 keyboard en electronisch orgel
Schroten, Wim viool
Hendrix, Liesbeth viool
Visser, Karel viool
Knaven - Rats, Els cello
Knaven, Marjolein cello
Hurk, Theo van den gitaar
Proenings, Frans 1980 gitaar
Iersel, André van 1980 gitaar
Son, Josephine van harp
Jenner, Deborah harp
Forrest, Margaret harp
Kweens - van Zutven, J. 1980 zang
Severens, Toos 1980 zang
Lehman, Itamar 1974 AMV en blokfluit
Vrijdag 1975 AMV en blokfluit
Meisner 1975 AMV, piano en orgel
Suijlen, Wim 1980 AMV
Boom, Harry theorie
Heijmen - van Goethem, Sylvia 1977 ballet
Keulen - Lem, Yvonne 1980 ballet (jazz)
Bentlage, Marie Louise 1987 ballet
Donkers, Lidwien blokfluit
Kronenberg, Sylvia dwarsfluit
Rievers, Frans dwarsfluit
Bouwmans, Ans hobo
Admiraal, Daan hobo
Doorn, Henny hobo
Verbruggen, Marcel klarinet
Rutten, Emiel klarinet
Brinkman, Marion klarinet
Ermers, Colette klarinet
Krens, Eddy klarinet en saxofoon
Schmitz, Willy saxofoon
Koster, Dirk 1971 klein koper
Seuren, Pieter klein koper
Snijder, Mieke hoorn
Ramakers, Bert 1980 trombone
Toonen, M. slagwerk
Boomen, Jan slagwerk

Directeuren[bewerken]In 2002 sloot de muziekschool aan bij de regionaal werkzame streekmuziekschool Weert "Academie Voor Muziek en Dans". Het gebouw aan de Helmondseweg bleef ook na deze fusie als muziekschool fungeren.

Rick[bewerken]

De muziek- en dansschool Aaltje Noordewier was een voorganger van het Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie, afgekort: Rick