U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Aert Evert den Booij (1640-1682)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Aert Evert den Booij
Persoonsinformatie
Volledige naam Aert Evert den Booij
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 1640
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 9 februari 1682
Partner(s) ongehuwd

Aert Evert den Booij (1640-1682) was een kleurrijk 17e eeuwse Deurnenaar die vaak geweld gebruikte en uiteindelijk ook zelf op gewelddadige wijze, door een geweerschot van de Deurnese president-schepen Jacob Goloffs, aan zijn einde kwam.


Aert Evert den Booij werd in 1640 in Deurne geboren als zoon van Evert Aert den Booij en Geertrui Hermens. Hij bleef ongehuwd. Op 9 februari 1682 werd hij doodgeschoten nadat hij jarenlang op gruwelijke wijze zijn geboortedorp geterroriseerd had. De uitgebreide processtukken naar aanleiding van de doodslag op Aert Evert den Booij leveren een helder beeld van het misdadig karakter van Aert en van het dagelijks leven in het Deurne van die tijd.

Toen Mathijs Ruth Mathijssen in juni 1679 vanuit een herberg in Zeilberg met enkele kennissen onderweg was naar de kerk in Deurne ontmoetten zij Aert, die een trom om zijn hals had hangen. Na een korte woordenwisseling legde Aert zijn trom af, sprong op Mathijs af en sloeg hem met zijn trommelstokken zo hard in het gezicht dat zijn oog enkele dagen later nog geel, paars en blauw zag.

In 1680 zat Aert den Booij de vrouw van schoolmeester Abraham van Hoeck, Henderske Goloffs, achterna. Het was al donker. Aert kreeg haar te pakken en greep haar met geweld vast terwijl hij riep dat hij haar bruijen wou[1]. Henderske sloeg Aert toen met haar vuisten op zijn bakkes en ze verzette zich zo hevig dat haar lijf kraakte. Sindsdien heeft Aert haar steeds ontweken.

Op 13 september 1681 was de gereformeerde Goort Jacobs het slachtoffer van de vechtlust van Aert Evert den Booij. Aanvankelijk wilde Aert zich wreken op ene Peter Theunissen met wie hij ruzie had, maar die ter bescherming in een kamer was opgesloten. Toen Goort Jacobs hem de toegang daartoe belette, werd hij door Aert zodanig geslagen, gebeten en in het gezicht geschopt dat hij bewusteloos in een grote plas bloed bleef liggen. Toen Jacob Goloffs, eveneens een protestant, tussenbeide sprong om het slachtoffer te beschermen, kreeg deze van Aert de wind van voren. Vloekend en tierend schreeuwde hij hem toe: Oo ghij guese duijvels, ghij schellemen, gij verklickers. Ick sal die duijvels brandewijn geven. Aert wist te ontkomen maar werd bij klockenslag gedaagd om voor het Deurnese gerecht te verschijnen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Volgend het online-woordenboek Encyclo betekent bruijen: werpen, slaan, kloppen; vallen, smakken.