DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Alouisius Weerts (1912-1998)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Alouisius Weerts
24.600 - uitsnede.jpg
Foto: collectie Parochie van de Heilige Jozef.
Persoonsinformatie
Volledige naam Alouisius Weerts
Roepnaam Loeske, pater Adolfus
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 15 september 1912
Overl.plaats Vught
Overl.datum 30 april 1998
Beroep(en) pater, monnik, geestelijke

Alouisius Weerts (1912-1998) was een priester afkomstig uit de gemeente Deurne. Hij woonde en werkte vele jaren in de Abdij van Koningshoeven.


Alouisius was een zoon van de spoorwegarbeider Petrus Weerts (1878-1954) en Maria Helena van de Riet (1882-1946). Het gezin heeft nog enige tijd in Wachtpost 26 gewoond.

Loeske vertrok al op 12-jarige leeftijd naar het college in Echt. Vanuit het college kwam hij drie jaar later op 15-jarige leeftijd rechtstreeks naar de Abdij.
Hij deed zijn intrede op 27 augustus 1927 in de Abdij O.L.Vrouw van Koningshoeven te Berkel-Enschot, en werd op 22 mei 1937 priester gewijd.

Na zijn priesterwijding werd hij samen met enkele andere monniken naar de Abdij van Bonnecombe in de plaats Comps-La-Grand-Ville in Frankrijk gestuurd, om daar te helpen. Een plaats midden in de Pyreneën. Hij deed er verdienstelijk werk op de boerderij.

Eenmaal terug in Koningshoeven kreeg hij de verantwoordelijkheid voor het practische en financiële beleid van het boerenbedrijf.
Hij was een echt buitenmens en het boerenwerk was zijn lust en zijn leven. Hij wist alles van zaaien en oogsten en van de seizoenen.

Acht maanden voor hij overleed verhuisde hij met acht medebroeders naar het verzorgingshuis Sparrendaal in Vught. Het afscheid met Koningshoeven viel hem erg zwaar.

Hij overleed in 'Klein Koningshoeven' Huize Sparrendaal te Vught en werd begraven op het kerkhof van zijn geliefde Abdij van Koningshoeven te Berkel-Enschot.