DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Antonius Everardus Maria van de Goor (1913-1979)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Antonius Everardus Maria van de Goor
09.567 - uitsnede 2.jpg
Foto: collectie Gerard van Hoek]]
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Everardus Maria van de Goor
Roepnaam Toon
Geboorteplaats Eindhoven
Geboortedatum 27 september 1913
Overl.plaats Weert
Overl.datum 8 november 1979
Partner(s) An Builtjes (1914-1986)
Beroep(en) ondernemer, caféhouder
Echtgenote An Builtjes.
Foto: collectie Gerard van Hoek

Antonius Everardus Maria (Toon) van de Goor (1913-1979) exploiteerde samen met zijn vrouw An, 27 jaar lang het café restaurant De Peelpoort aan de Markt B.146, later Markt 5, in Deurne.


Toon was een zoon van de sigarenmaker Theodorus van de Goor, (Strijp, 14 april 1873 - ?) en Helena Lucia van Valen, (Stratum, 16 februari 1875 - Eindhoven 2 februari 1917). Hij huwde met An Builtjes, (Gennep 9 september 1914 – Deurne 2 oktober 1986). Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren; Ted, Peter en Marlène.

Toon was werkzaam bij het Oranje-hotel in Eindhoven. Toen daar veranderingen op til waren ging hij op zoek naar iets anders. Door een toevalligheid kwam hij, gezeten op het terras van de Bijenkorf op de Eindhovense Markt, in gesprek met Jan Winters en Jos Lodewijks, de accountant van Ties van der Heijden uit Deurne. Lodewijks hoorde van de plannen om te veranderen en bracht "De Peelpoort" in Deurne ter sprake en gaf aan dat Ties geen opvolger had en dat hij niet meer voldoende ter been was om zijn zaak voort te zetten.

Vanaf dat moment duurde het nog een half jaar voor Toon en An konden verhuizen, want de woningnood in Deurne was in 1952 nog bar en boos. Na een driehoeksruil, waar ook nog Frans van Elten aan te pas kwam, kon hij van Eindhoven naar Deurne verhuizen. Zonen Ted en Peter zaten al op school, Marlène was nog niet geboren. An en Toon van de Goor schonken veel aandacht aan de keuken en stonden elkaar bij achter het buffet, op het terras en aan de stamtafel. De eerste tien jaren vormden het tijdperk van onverdroten arbeid. Later toen zoon Ted in het bedrijf kwam ontlastte hij zijn ouders van veel zorg in de keuken.

De Koninklijke Harmonie Deurne en het Deurnes Gemengd Koor waren bij de Peelpoort kind aan huis en Hellendoorn gaf er danslessen. De dienstbaarheid van de Peelpoort onder Toon van de Goor strekte zich uit naar vele kanten: van maaltijden en dranken, tot inlichtingen aan toeristen. Van verpozing op het terras tot een zaal voor bruiloften en ontvangsten. Het was bovenal de gastvrijheid, de hartelijkheid en het vakmanschap van de gastheer, die de Peelpoort tot een druk en gezellig trefpunt aan de Markt maakte waar in 1974 acht medewerkers in vaste dienst waren.

Brand[bewerken]

In 1969 werd Toon van de Goor geconfronteerd met een grote brand. De Peelpoort leek reddeloos verloren maar met de hulp van velen kon hij binnen 5 weken weer heropenen.

Foto's: collectie RHCe

Groot kasteel[bewerken]

Toon van de Goor heeft ook nog geprobeerd, naast De Peelpoort, een theehuis in de kasteel ruïne aan het Haageind te exploiteren. Hij huurde de ruimte van de gemeente Deurne. Het liep echter niet; de ober stond vele uren per dag te kijken naar het verkeer in de straat. Nadat de Helmondsingel gereedgekomen was kwam het verkeer op het traject Helmond-Venray niet meer over het Haageind en kwamen er nog minder gasten.

Overname[bewerken]

Op 9 februari 1979 namen Wim Cuijpers en Joop van de Voort het stokje van Toon van de Goor over en werden de nieuwe gastheren van De Peelpoort en Toon en An verhuisden naar de Händelstraat 50.

Overname in 1979.
Foto: collectie Peter Vink