U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Basisschool d'Esdoorn

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 16 jun 2017 om 21:26 (Pieter K heeft pagina Basisschool d' Esdoorn hernoemd naar Basisschool d'Esdoorn)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalige jongensschool d'Esdoorn, circa 1929, toen nog zonder bovenverdieping.
Foto: collectie Sjaak Obers
Voormalige jongensschool d'Esdoorn, circa 1950, na de verbouwing.
Foto: collectie gemeente Deurne

Op het adres Hoofdstraat 54 in Liessel (voorheen L.41, na de huisnummerwijziging van 1950-1955 werd het Schoolstraat 8 en vanaf 1967 Hoofdstraat 54), stond een schoolgebouw dat sinds 1876 in gebruik was door de Openbare lagere school Liessel en vanaf 1928 door de R.K. Jongensschool Liessel.


In dit schoolgebouw werd het metselpatroon Kropholler, ook wel het Deltrap verband genoemd toegepast.

Het schoolgebouw stond sinds 1999 leeg en de aannemers Bots & Manders had in die tijd al nieuwbouwplannen voor de locatie. Het duurde uiteindelijk erg lang voor er zicht kwam op herontwikkeling van het terrein, met name omdat procedures waren aangespannen voor het behoud van het waardevol geachte gebouw.

De bezwaarmakers stelden dat het schoolgebouw van groot architectonisch en cultuurhistorisch belang was omdat het gebouw dateerde uit 1876 toen er de eerste twee leslokalen werden gebouwd,

In 1903 kwam er nog een derde lokaal bij en in 1930 werd er een verdieping met nog eens drie lokalen aan toegevoegd.

Na de Tweede Wereldoorlog, onder andere in 1951, waren er nogmaals uitbreidingen en verbouwingen geweest.

De stichting De Stùlp, die zich inzet voor cultuurhistorische elementen in Deurne en omgeving, probeerde het oude schoolgebouw op de monumentenlijst te krijgen.

De historische waarde en het unieke werd in Liessel erg betwijfeld. Er was grote behoefte aan locaties voor woningbouw en er bestond grote twijfel over de mogelijkheid om aan het huidige pand een alternatieve bestemming te geven. Van het gebouw was slechts, door de verbouwingen maar een heel klein gedeelte echt oud.

Na een uitspraak van de rechtbank legde De stichting De Stùlp, zich er medio 2006 bij neer dat de strijd niet te winnen viel en kon de inmiddels danig verpauperde schoolgebouw worden afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.

Op het voormalige schoolterrein verscheen een Villa d'Esdoorn en appartementsgebouw d'Esdoorn, vernoemd naar de school die in dit gebouw gevestigd was.

Externe link