DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Bewaarschool (Visser)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De kleuterschool die zich achter een muur bevond
Zuster Ivona
Foto: collectie Hans van Hoek

De bewaarschool aan de Visser werd in 1858 door de zusters van Veghel gesticht. Bewaarschool is de vroegere benaming voor de kleuterschool waar vier- tot zesjarigen terecht konden voordat ze naar de lagere school gingen. In de volksmond heette deze school ook wel de papschool.


In de jaren twintig was er in Deurne een 'Fröbelschool'. Daar werden de kleuters de eerste beginselen van het onderwijs bijgebracht onder leiding van de zusters Ivona en Eleutheria. De 'Fröbelschool' van Deurne was in 1925 gevestigd in een lokaal van de Sint-Annaschool aan de Visser.

Op de kleuterschool in de Visser, vlak naast het kerkhof, waren klaslokalen, een speelzaal en kindertoiletjes. Een ommuurde speelplaats met zandbak, hield de kleuters veilig weg van de straat. Door een poort gingen de kleuters naar de binnenplaats.

In het begin was het heel gebruikelijk dat één non of kleuterjuf de zorg had voor 60 kleutertjes. Ze deden allemaal tegelijk hetzelfde, zoals: vlechten, vouwen, tekenen, en zelfs bouwen. Een werkje kiezen was er nog niet bij. Klassikaal werd een opdracht uitgevoerd.
De meeste kinderen waren afkomstig van een boerenfamilie en zo stonden er tientallen paren klompen netjes in een rijtje onder de kapstokjes.

Maar tijden veranderen en zuster Marie Matthea maakte deze allemaal mee.
Er kwam een bouw-en poppenhoek in de klas en zelfs een winkeltje. Het aantal leerlingen per klas werd minder en de kleuters kwamen niet meer op klompen naar school.

De kleuterschool in de Visser raakte verouderd. In 1960 stuurde het gemeentebestuur een uitgebreide fotoreportage naar het Ministerie van Onderwijs om de situatie in beeld te tonen. Dit haalde echter niets uit en de inspecteur van het kleuteronderwijs adviseerde enkele klassen naar huis te sturen.
Toen in 1963 de urgentieverklaring kwam, deden zich er moeilijkheden voor tussen schoolbestuur en gemeente over de plaats waar de nieuwe school gebouwd moest worden.
In 1965 werd in een raadsvergadering besloten voor de bouw van een 3-klassige kleuterschool. Aangezien de kleuters van Deurne centrum nog steeds in een 100-jaar oud gebouw zaten bleek de urgentie overduidelijk.

afbraak kleuterschool Visser

In aanwezigheid van de inspectrice van het kleuteronderwijs en pastoor Gerris werd in juni 1967 kleuterschool Het Molengrut aan de Molenlaan-Haag ingewijd. Het gebouw kreeg aan de buitenkant een fraaie Muurversiering kleutertjes. Daarmee bleek het ruimteprobleem voor de kleuters nog steeds niet opgelost en werd een aanvraag ingediend voor de bouw van een tweede kleuterschool.

Het duurde tot 1971 tot de kleuterschool aan de Romboutsstraat geopend werd. De kinderen die hier naartoe gingen kwamen allen uit het centrum van Deurne.

Vanaf 1985 werd de opvang van kleuters geregeld binnen het basisonderwijs en gingen de kleuters naar de basisschool Sint-Willibrordusschool aan de Swinkelslaan.

Literatuur[bewerken]

  • Frans Martens Thzn 1001 mensen uit het Deurne van Weleer (blz 6)
  • Wim van Heugten 100 jaar onderwijs in Deurne 1896-1996
1=Henk van der Zanden2=Nellie Martens3=Jeanne van de Mortel4=Piet Weeren5=Marijke Swinkels6=Martien van de Kerkhof7=Wilma Jegerings8=Willemien Lutters9=Harry Janssen10= Onbekend11=Maria Martens (Bakelseweg)12=Pieternel Mastbroek13=Peter Hoebers14=Elly Mulder15=Petra Verbakel16=Paula Martens17=Ans van der Loo18=Henk van de Zanden (Molenstraat)19=Johanna Joosten20=Antoinnette Reijnders21=Nellie de Wit22=Riet Manders23=Tieneke van de Mortel24=Jan Zeegers25=Jan Timmers26=Ruud Timmers27=Jan Koolen28=Frits Janssen29=Theo Vosmeer30=Noud van Osch31=Tonny Rakels32=Piet Royackers33=Laurens Hendriks34=Harry Lutters35=Chris de Keyzer36=Benny Linskens37=Has (Harrie) van der Steen38=Onbekend39=Berrie van Lierop40=Ria van de Kruijs41=Petra Verhees42=Lammy Janssen43=juffrouw Louwers44=Tonny Kartner45=Jos Meulendijks46=Huub Waaijenburg47=Karel Vogels48=Twan of Jan van Teeffelen49=Gerard Hoeben50=Hans Smit51=Grada (Gerda) Nooijen52=Marij van Moorsel53=Tiny Willems54=Thea Willems55=Alda Willems56=Zuster Alexandri
Deze foto (1953), met links boven Juffrouw Louwers en rechts zuster Alexandri van de bewaarschool aan de Visser met hun leerlingen. Foto: Collectie Theo Vosmeer
Referenties