RCC RaboPZ1.JPG
Rabobank Clubkas Campagne 6 t/m 30 april 2017.
Stem op Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne voor het opknappen en overkappen van onze beugelbaan!
En… kom eens beugelen.

Bibliotheek van het heemhuis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Bibliotheek van de heemkundekring H.N. Ouwerling, Stationsstraat 73.

De bibliotheek van het heemhuis bevat vele honderden boeken over Deurne en Deurnenaren.


De collectie wordt door de werkgroep Bibliotheek van Heemkundekring H.N. Ouwerling onderhouden. Door schenkingen en aankopen is de collectie in de loop der jaren flink uitgebreid.

Voor een (nog niet compleet) overzicht van de werken in de bibliotheek van het heemhuis zie:Categorie:Bibliotheek (heemkundekring)

De verzameling is ruim 3579 titels en omvat boeken, tijdschriften, brochures, kranten, uittreksels, niet uitgegeven indexen etc. Het zijn exemplaren die betrekking hebben op Deurne en haar kerkdorpen, dit kan inhoudelijk zijn, maar de heemkundekring heeft ook diverse exemplaren van auteurs die een relatie hebben met Deurne over uiteenlopende onderwerpen zoals geschiedenis, de Peel, gedichten, archeologie, genealogie, kunst, natuurkunde, kerkdorpen rondom Deurne en nog veel meer.

De bibliotheek bezit werken van vrijwel alle Deurnese auteurs, onder wie:

Ook zijn ingebonden kranten van het Weekblad voor Deurne vanaf jaargang 1979 tot 2005 ter inzage beschikbaar.

Leden van de Heemkundekring H.N. Ouwerling mogen alle titels, mits niet ouder dan 100 jaar, lenen. In Docu-Data-Deurne, het digitaal historisch archief van heemkundekring H.N. Ouwerling (alleen voor leden beschikbaar), zijn de boekbeschrijvingen onder de titel "Bibliotheek inventaris" terug te vinden.

De bibliotheek is voor iedereen raadpleegbaar in het heemhuis. De openingstijden van de bibliotheek zijn iedere dinsdag van 19.00 uur tot 21.00 uur en iedere eerste woensdag van de maand van 19.30 uur tot 21.00 uur. In de maanden juli en augustus is de bibliotheek gesloten.

In de bibliotheek van het heemhuis is ook een grote verzameling gedenkboeken betreffende de gemeentelijke instellingen, onderwijsinstellingen en verenigingen met daarnaast een aantal jubileumboeken van (voormalige) bedrijven. Naast een historisch overzicht met foto's van Deurnenaren, feiten en gebouwen zijn deze gedenkboeken zeer de moeite waard om in ons bibliotheekbestand op te nemen en voor het nageslacht te bewaren.

De bibliotheek streeft erna om boeken van Deurnese auteurs en alle boeken over Deurnese mensen en of zaken in hun collectie op te nemen.

Dubbele exemplaren[bewerken]

Dubbele exemplaren en verworven boeken die buiten onze doelverzameling vallen zijn tegen aantrekkelijke prijzen te koop via de website Boekwinkeltjes Deurania].

Oproep[bewerken]

Heeft u een gedenk- of jubileumboekje beschikbaar of gaat u er een uitgeven? Vergeet dan niet onze bibliotheek een exemplaar te schenken. Betreft het een uniek exemplaar dat u niet graag weg wilt geven? Wilt u dan zo vriendelijk zijn om het jubileumboekje tijdelijk ter beschikking te stellen aan heemkundekring H.N. Ouwerling zodat wij het kunnen scannen. Zelf scannen en het bestand mailen naar: info@deurnewiki.nl kan natuurlijk ook.

Externe link[bewerken]