U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bijzondere Vrijwillige Landstorm Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afscheid van een segment van Landstorm Deurne.
Foto: collectie Harrie Biemans
Met vaandel tijdens een oefenmars.
Foto collectie Heemkundekring Deurne
Bij het 25-jarig ambtjubileum van koningin Wilhelmina in 1923.
Foto: collectie Leo Coolen

Bijzondere Vrijwilligen Landstorm Deurne (BVLD) was een van de circa 1150 Landstormafdelingen die Nederland kende.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De vrijwillige Landstormkorpsen zijn vanaf 4 augustus 1914 opgericht om de grote stroom vrijwilligers die zich meldden voor de mobilisatie 1914-1918 te organiseren. Ook bij het handhaven van de plaatselijke orde kon de overheid de versterking van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm (BVL) goed gebruiken.

Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Ook Deurne had een onderdeel van de BVL en was een van de circa 1150 afdelingen die Nederland kende. Op het hoogtepunt waren er in totaal 58.000 vrijwilligers die zich beschikbaar stelden om het vaderland en het koningshuis te beschermen tegen mogelijke revolutionaire groeperingen. Aansluiten bij de BVL werd gezien als een echte nationale daad. Orde en gezag, vrijheid en vrede, daar ging het om.

De Deurnese vrijwilligers vielen onder het in 1915 opgerichte Vrijwillige Landstormkorps "de Meijerij". Deze groepering werd met name in de woelige novemberdagen van 1918 van harte gesteund door de regering en de legerleiding omdat onder het dienstplichtigenleger in die dagen grote ontevredenheid en onrust heerste en die dus moeilijk kon worden ingezet bij ordehandhaving. Er werd regelmatig geoefend op de schietbaan bij de Barrier en na het schieten werd er een borreltje gedronken in Café De Barrière van Hubertus van de Vranden (1859-1934).

Ook de gemeente Vlierden had een eigen afdeling met 22 leden. Deze Vlierdense afdeling oefende in november 1918 op de Helmondse schietbaan. In 1921 telde de Vrijwillige Landstorm in Deurne 98, in Liessel 88, in Neerkant 55 en in Helenaveen 24 leden, dus in totaal binnen de gemeente Deurne en Liessel 265 leden. Zij maakten toen regelmatig gebruik van de schietbaan.

In de loop van de jaren '20 werd er een regeling van kracht waarbij dienstplichtigen, als ze vóórdat ze in dienst traden hun schietbrevet gehaald hadden, korting op hun diensttijd konden krijgen. De organisatie daarvan was in handen gelegd van het zogenaamde Vooroefeninginstituut. Dit instituut werd aangestuurd door de commandant van het Landstormverband "Eindhoven II" te Helmond, meestal kortweg aangeduid als de Landstorm. Dit had ook extra toeloop naar de schietbaan tot gevolg. Deze instantie leverde vanaf 1927 haar bijdrage in de onderhoudskosten van de Barrierse baan. In 1927 deed de Landstormafdeling Deurne, waarvan Johannes van den Heuvel (1903-1971) secretaris was, een poging om de schietbaan over te nemen van de gemeente en Burgerwacht. Men vond dat het onderhoud aan de baan veel te wensen overliet en wilde dat in eigen hand nemen.

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

De afdeling Deurne nam regelmatig deel aan schietwedstrijden die door andere afdelingen van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm werden georganiseerd. In het Eindhovens Dagblad van 24 juni 1925 werd bijvoorbeeld gemeld dat bij wedstrijden in Geldrop op korpsbaan B.W. de afd. Deurne achtste was geworden en op korpsbaan V.L. zesde en negende. Op de vrije baan werd Gerrit Nelemans uit Deurne zesde

Einde[bewerken | brontekst bewerken]

Per 1 december 1939 waren er in Deurne nog 135 actieve Burgerwachtleden. De landstormkorpsen zijn tot 1940 actief geweest en vele vrijwilligers hiervan hebben deelgenomen aan de gevechten in de meidagen van 1940. De Duitse bezetter heeft deze organisatie na de capitulatie ontmanteld en opgeheven.

Nationale Reserve[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1948 heeft het 'Korps Nationale Reserve, onderdeel van de Nederlandse Koninklijke Landmacht, de tradities van de Vrijwillige Landstorm Korpsen voortgezet.