DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Bio Vink

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Voormalige bioscoop
Bio Vink Exterieur.JPG
Locatie Helmondeseweg , Deurne
Gebruik Diverse horecagelegenheden
Opening 14 november 1941
Monument status Gemeentelijk monument
Bouwpartners
Architect Jos Deltrap
Advertentie in Weekblad voor Deurne van 2 november 1978
Advertentie uit de Deurnesche Courant van vrijdag 7 december 1945
Deel van advertentie Bio Vink in Weekblad voor Deurne in 1946
Entreebewijs Bio Vink
Ingelijste aankondiging van Dorp aan de rivier in Bio-Vink aan de Markt in Deurne.

Bio-Vink was ooit de bioscoop gevestigd op het adres Helmondseweg 2 waar Deurne trots op was, opgericht door Piet Vink en daarbij gesteund door Hub van Doorne (het gebouw was eigendom van Hub van Doorne).


Opening[bewerken]

Zaal Scala van Janus Jonkers was de voorganger van Bio-Vink. Het cafégedeelte van Zaal Scala werd afgebroken en daar werd het pand gebouwd dat er anno 2012 nog staat. Het zaalgedeelte van Scala bleef bewaard en daar is een stenen muur omheen gebouwd[1]. Toen de (ver)bouwplannen voor de nieuwe bioscoop annex theater concreet werden, kwam er een oproep om een geschikte naam voor te stellen. In eerste instantie werd die niet gevonden en pas ruim na het verlopen van de inzendtermijn kwam iemand met het later bekroonde voorstel Bio-Vink. Op 14 november 1941 werd de door Jos Deltrap ontworpen[2] en door de Helmondse aannemer H.J. Sluijters gebouwde/verbouwde schouwburg en bioscoop door burgemeester Lambooij geopend.

De bioscoop werd geopend met de film "Operette" van Willi Frost. Na de oorlog trad in Bio Vink als theater Wim Kan met zijn ABC Cabaret, Rene Sleeswijk met de "Snip en Snap Revu" (Willy Walden en Piet Muijsselaar) en Toon Hermans op, maar ook de lokale cultuur kwam er aan bod. Tijdens het bestaan van Bio-Vink was Piet Bellemakers als operateur meestal verantwoordelijk voor het vertonen van de filmvoorstellingen.

De projectie stond in Bio-Vink op een hoog niveau, ook de dia's met reclame voor de Deurnese middenstand en er heerste orde en rust want de film werd gestopt om eventuele raddraaiers uit de zaal te verwijderen.

Foyer[bewerken]

In de pauze kon er in de foyer iets gedronken worden. Zo af en toe werd er ook een expositie gehouden.

Ongeoorloofde censuur[bewerken]

Van 1941 tot 1944 voerden Duitse of Duitsgezinde sterren de boventoon in de bioscoop. Toch krijgt Piet Vink problemen met de Duitse bezetter. Hij had namelijk onder druk van de burgemeester en de pastoor de blote benen van actrice Marika Rökk uit een film geknipt, maar de bezetter was het met deze vorm van censuur niet eens.

Bio-vakantieoord[bewerken]

Bio-Vink was aangesloten bij de toenmalige Nederlandse Bioscoopbond en liet bijvoorbeeld ook in Deurne, tijdens de pauzes, de legendarische Bio-collectebus de zaal rond gaan.

Première[bewerken]

Circa dertig jaar na de opening, op maandagavond 4 maart 1974, kreeg Bio-Vink voor het eerst een eigen première. Het betrof de verfilming van het boek Help! De dokter verzuipt... van Toon Kortooms. De schrijver was zelf bij de première in zijn geboorteplaats aanwezig. Peter Vink had voor dat doel een kopie van de film gekocht, en later weer doorverkocht aan De Harmonie in Beek en Donk. Dit was de enige manier om zo’n première in Deurne te krijgen. De filmverhuurkantoren werken met een distributiesysteem, naar grootte van gemeenten.

Sluiting[bewerken]

Zoon Peter Vink stapte in 1945 in het familiebedrijf. Rond 1970, kwam Bio-Vink in de problemen door de concurrentie van de televisie en het filmpremièrecircuit in Helmond. De bioscoop wist toen nog het leven te rekken door de vertoning van onder meer Tiroler seksfilms. Toen Peter Vink in 1971 als directeur van gemeenschapshuis De Vierspan werd aangesteld verkocht hij de inboedel en exploitatie van de bioscoop aan Jan Kanters en werd de naam van de bioscoop veranderd in KaCinO (Kanters Cine Onderneming). Later kreeg Vink heimwee naar Deurne en kocht de exploitatie van de bioscoop terug van Kanters die nog wel een tijdje de bar onder zijn hoede hield. Met een galavoorstelling op vrijdag 12 januari 1973 werd Bio-Vink officieel heropend. Maar zelfs de nieuwe stoelen en lagere entreeprijzen van 1981 mochten niet baten.

In april 1985 kocht Ad van Ham het pand en werd hij de nieuwe eigenaar zonder er direct een bestemming voor te hebben. Het gebouw aan de werd 15 augustus 1985 als bioscoop gesloten omdat een redelijke exploitatie niet meer mogelijk was. Het gebouw is er nog steeds en staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Publicaties[bewerken]

Binnenkort in dit theater...!, Bio-Vink van schouwburg tot bioscoop door Mieke Knapen van uitgeverij Aprilis, verscheen in april 2006.

Bron[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Aldus Ria Peters tijdens een interview met Theo Vosmeer op 7 september 2011
  2. Jos Deltrap werkte tegelijkertijd aan het De Wit Ontspanningsgebouw dat drie maanden later, op zaterdag 10 februari 1942, officieel geopend werd.


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Bio Vink
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De bioscoop Bio-Vink werd in 1941 opgericht door Piet Vink, een toneelspeler en exploitant van een reizende schouwburg. Hij kreeg financiële steun van Hub van Doorne. Voordien was hier zaal Scala, waar de eerste toneel- en muziekvoorstellingen met gemengd publiek gegeven werden. De bioscoop werd later geëxploiteerd door de bekende Deurnese journalist Peter Vink. De komst van televisie en later video betekende het einde van de bioscoop. Het gebouw is ontworpen door Jos Deltrap.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 21.632.jpg
Getoond plaatje 21.632.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.464104°, 5.793764°
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.