U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Brand van 6 april 1963

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De situatieschets in het brandweerrrapport.

Bij de brand van 6 april 1963 op het Loon in Liessel gingen de boerderijen van Janssen (Loon 38) en Van Hugten (Loon 36) in vlammen op en werden twaalf personen dakloos.


De brand ontstond op zaterdagmiddag 6 april kort voor het middaguur en werd om 11.50 bij de brandweer gemeld. De krachtige oostenwind wakkerde het vuur flink aan. De brandweerkorpsen van Deurne, Liessel, Helenaveen en Neerkant, in totaal 45 brandweerlieden, bestreden de brand.[1]

De brand haalde de landelijke pers. Hieronder het verslag, zoals dat gegeven werd in het Limburgsch Dagblad, waarin het genoemde aantal ingezette brandweerlieden ten opzichte van die in het officiële brandweerrapport enigszins overdreven was.[2]

Zestig brandweerlieden ingezet

Twee boerderijen vlammen opgegaan - Twee gezinnen dakloos

LIESSEL, 7 april (eigen corr.)

— Twee gezinnen zijn dakloos geworden tengevolge van een zware brand die zaterdagmiddag twee boerderijen en een grote landbouwschuur te Liessel volkomen in de as heeft gelegd. De brandweren van Liessel, Deurne, Helenaveen en Neerkant, die na het alarm spoedig op het terrein van de brand verschenen, konden tegen de vuurzee, die door de straffe wind fel werd aangewakkerd, niets uitrichten. Zij moesten zich beperken tot het nathouden van de aangrenzende gebouwen die door de vonkenregen gevaar liepen.

De brand brak zaterdagmiddag tegen het middaguur door onbekende oorzaak in het met stro gedekte dak van de boerderij, bewoond door het gezin Janssen. In een minimum van tijd stond de oude boerenwoning in lichter laaie, Het vuur sloeg weldra over op de aangrenzende boerderij van de familie Van Heugten en op de daarvoor ge..te landbouwschuur. In een voorraad hooi en stro vond het vuur eveneens gretig voedsel, zdat aan blussen niet te denken viel.

De zestig brandweerlieden, die bij dit blussingswerk werden ingezet, konden niet voorkomen dat aangetaste gebouwen tot de grond toe afbrandden. Een viertal brandweerlieden liep tengevolge van de enorme hitte bij het blussingswerk brandwonden op in het gelaat. Het vee kon in veiligheid gebracht worden, evenals enkele landbouwmachines. Het grootste deel van de landbouwwerktuigen en de gehele inboedel van beide bewoners gingen verloren.

De beide gezinnen, die twaalf personen omvatten, zijn door de brand dakloos geworden. Zij kregen bij buren een voorlopig onderdak. Het gezin J, kreeg van het gemeentebestuur reeds een woning toegezegd, die het maandag zal betrekken.

De aanzienlijke schade wordt door de verzekering gedekt. Vele uren is de brandweer nog bezig geweest met nablussen, doordat in de schuur een voorraad van ongeveer vijftigduizend stuks turf was opgeslagen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) toegang 13219 inv.nr. 28 brandrapporten 1960-1965.
  2. Limburgsch dagblad van 8 april 1963