DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brandweer Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
1=Cornelis van den Broek "d'n Technische", commandant2=Antoon van Griensven, ondercommandant3=Jantje Bekkers "De Snor"4=Jan Koppens, pompbediende5=Drikus Bekkers, pompbediende6=Marinus Barten7=Jos van de Mortel8= Ties van Griensven9=Frits Obers10=Peer van Griensven11=Jan Kuipers12=Harrie van der Steijn13= Frans van Nunen14=Sjef Coopmans
De vrijwillige Brandweer Deurne in 1932 met de eerste brandweerauto en motorbrandspuit. Het gebouwtje, gelegen tussen het postkantoor en het gemeentehuis, was van 1923 tot 1938 het brandspuithuis van Deurne-Centrum.
Ga met de muis over de foto voor de namen. Doorklikken voor meer details van de persoon.
Foto: collectie Ton Hartjens
Brandweerkazerne met wagen in de Martinetstraat

Brandweer Deurne werd formeel pas in 1932 opgericht.


In 1923 werd in de gemeente Deurne het brandweerwerk ondergebracht bij de afdeling Openbare Werken. De technisch ambtenaar werd daarbij benoemd tot beheerder van de brandweer. Er waren toen vrijwilligers die oproepbaar waren. Van een brandweerorganisatie was echter toen nog geen sprake.

De provincie was niet tevreden met de gebrekkige situatie in Deurne, hetgeen in 1932 resulteerde in de formele oprichting van een brandweerorganisatie.

Er werden een commandant, een administrateur en een aantal vrijwilligers benoemd. Met de aankoop van een open manschappenwagen met daarachter een motorspuit op volbanden werd de Deurnese brandweer dat jaar gemotoriseerd. Maar er kwamen meer veranderingen. Zo ontwierp toenmalig commandant Cornelis van den Broek (1897-1981) zelf een motorspuit, die het jaar daarop werd aangeschaft en een onderkomen vond in Deurne.

De open manschappenwagen werd halverwege de Tweede Wereldoorlog van een dak voorzien en voortaan in Liessel gestationeerd. Daar had men eveneens de beschikking over een draagbare motorspuit. Deurne schafte toen een trekker / manschappenwagen aan, opnieuw getekend door commandant Van den Broek. Het voertuig werd in 1943 gebouwd op een chassis van een Chevrolet dat van een boer was gekocht. Drie jaar later kwam er een Austin-bellenwagen bij.

In alle kerkdorpen waren verder slangenwagens voor achter de fiets, die tot 1964 operationeel waren. In 1951 werd met de aankoop van drie GMC-legerwagens gestart met de vervanging van het rijdend materieel. Er kwam een tweede bellenwagen bij. Het materieel werd verdeeld over de kernen Deurne, Liessel, Neerkant en Helenaveen. In 1963 werd in Deurne een droogpoederwagen geplaatst . Het jaar daarna werd een groot deel van het rijdend materieel vervangen, net als in 1981, 1998, 1999 en in 2000.

Joost van den Broek (1961) is de brandweercommandant. Aangezien zijn vader en grootvader hem als zodanig voorgingen is deze functie daarmee sinds 1932 een familieaangelegenheid.

Locaties[bewerken]

Anno 2012 telt het korps van Deurne 49 leden en heeft het twee posten:

Zie het artikel brandspuithuizen en brandweerkazernes in Deurne voor een historisch overzicht van de verschillende locaties waar de brandweer in de loop van de tijd gehuisvest was.