DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brouwhuisweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Brouwhuisweg
Brouwhuisweg 11082015.JPG
Naam Brouwhuisweg
Dorp Vlierden
Historische namen Waterstraat
Aanleg voor 1832
Opheffing -
Besluit vaststelling 23 december 1953, circa 1975
De Brouwhuisweg en parallel daaraan de Waterstraat, situatie vóór ca 1975, op een stratenplan van de gemeente Deurne, 1953. Vergelijk deze situatie met de recente luchtfoto hiernaast.

De Brouwhuisweg is een weg in Vlierden.


De huidige Brouwhuisweg verbindt de kom van Vlierden met de weg Bij Oostappen. Bij de formele invoering van straatnamen in de gemeente Deurne bij raadsbesluit van 23 december 1953 liep de Brouwhuisweg van de kom van Vlierden tot aan de Heitveldweg, destijds nog een kort weggetje bij de Aa, en de Kloostereindweg in Brouwhuis. Het grootste deel van de Brouwhuisweg, tussen de bosrand nabij Vlierden en de Kloostereindweg, kreeg vermoedelijk omstreeks 1968 ook de naam Heitveldweg.[1]

Bij de aanleg van de ongelijkvloerse kruising over de N279, midden jaren '70, werd tussen de oostelijke bosrand nabij Vlierden en het adres Brouwhuisweg 51 een nieuwe weg aangelegd. Van oost naar west betekende dat het volgende:

  • Tussen de kom van Vlierden en de oostelijke bosrand bleef de oude weg bestaan en bleef ook de naam Brouwhuisweg behouden;
  • Vanaf de oostelijke bosrand werd een nieuwe weg aangelegd, deels parallel aan de oude Brouwhuisweg, maar iets zuidelijker. Deze nieuwe weg kreeg een viaduct over de S24 en sloot iets westelijker op de oude Waterstraat aan. De nieuwe weg kreeg de naam Brouwhuisweg. Ook het doodlopende stukje Waterstraat tussen de nieuwe aantakking en de S24 werd vanaf nu Brouwhuisweg genoemd.
  • Het gedeelte van de voormalige Waterstraat tussen de aantakking van de nieuwe Brouwhuisweg tot aan de kruising met Bij Oostappen heette vanaf toen ook Brouwhuisweg. Daarmee bestond de nieuwe Brouwhuisweg feitelijk uit het oude oostelijke gedeelte van de Brouwhuisweg, een nieuw aangelegd middengedeelte met viaduct en een westelijk deel dat voorheen onderdeel vormde van de Waterstraat.

Het oostelijke gedeelte van de oude Brouwhuisweg in het bos en het verlengde daarvan op de Achterste Beersdonk werden samengetrokken met en (reeds vóór 1971) hernoemd tot Heitveldweg. Deze naam was afkomstig van een weggetje ten westen van oude splitsing Kloostereindweg-Brouwhuisweg en werd dus ook van toepassing op het oostelijke verlengde daarvan. Daardoor liggen sinds midden jaren '70 de nieuwe Brouwhuisweg en de oude Brouwhuisweg grotendeels parallel aan elkaar.

Situering[bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De hernoeming van de oude Brouwhuisweg naar Heitveldweg vond in elk geval vóór augustus 1971 plaats (bron: Dagblad De Tijd van 28 augustus 1971, via www.kb.nl)