Rabo Clubkas Campagne 2018 logo op ovaal LR.jpg Stem hier op heemkundekring H.N. Ouwerling!
U kunt ons ook steunen door lid of vriend te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij
tussen 10 en 12 uurin het heemhuis:
Stationsstraat 73

Henricus Theodorus Aloisius van Baar (1827-1878)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Burgemeester Van Baar)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrik van Baar
22.013.jpg
Portret uit de burgemeestersgalerij in het gemeentehuis
Persoonsinformatie
Volledige naam Henricus Theodorus Aloisius van Baar
Roepnaam Hendrik
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 19 mei 1827
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 14 december 1878
Partner(s) Allegonda Maria Josephina Janssen (1828-1898)
Beroep(en) burgemeester, gemeentesecretaris, bierbrouwer

Henricus Theodorus Aloisius (Hendrik) van Baar (1827-1878) was burgemeester en gemeentesecretaris van de gemeente Deurne en Liessel, later was hij bierbrouwer en steenbakker.


Gezin[bewerken]

Hendrik van Baar was de jongste uit een gezin van vijf kinderen. Hij was nog geen half jaar oud toen zijn vader, de medicinae doctor Hendrik Theodoor van Baar overleed. Zijn moeder was Paulina Ludovica van de Mortel, een dochter van burgemeester Jan Willem van de Mortel.

Hij huwde in Venray op 27 mei 1857 met de brouwersdochter Allegonda Maria Josephina Janssen, (Venray 19 maart 1828 - Deurne 31 december 1898), dochter van Franciscus Antonius Janssen en Johanna Maria Sophia Voesten.

Uit zijn huwelijk met Allegonda Maria Janssen werden de volgende drie kinderen geboren:

  1. Paulina Francisca Maria Alouisia, (Deurne 24 mei 1858 - Deurne 2 mei 1934). Zij huwde met Johannes Theodorus Henricus van Baars (1853-1929).
  2. Franciscus Henricus Petrus, (Deurne 22 september 1859 - Venray 18 september 1937). Hij huwde met Maria Bernardina van Bon (1866-1936).
  3. Maria Johanna Christina, (Deurne 15 augustus 1862 - Wouw 21 december 1945). Zij huwde met Josephus Cornelis Leonardus Daverveldt (1863-1940)

Opleiding[bewerken]

Hendrik van Baar studeerde rechten aan de universiteit van Leuven. Hij werd al op 22-jarige leeftijd secretaris van de gemeente Deurne en Liessel ter vervanging van de overleden secretaris Cornelis Wijnants.

Burgemeester[bewerken]

In 1854 volgde hij, amper 27 jaar oud, zijn oom Jan Willem van de Mortel op als burgemeester van de gemeente Deurne en Liessel. In Deurne en Liessel verdiende hij als burgemeester een jaarsalaris van 225 gulden en als gemeentesecretaris 340 gulden. Tijdens zijn korte ambtperiode van zes jaar zorgde hij er mede voor dat de zusters van Veghel zich in Deurne konden vestigden en er een liefdehuis, de kiem van het latere Sint-Jozefziekenhuis, stichtten.

Het hart van Hendrik van Baar lag niet op het politiek-bestuurlijke vlak. Een incident op het kerkhof, waarbij onzorgvuldig werd omgesprongen met het ruimen van enkele graven, in combinatie met het drankprobleem waarmee hij kampte, zorgde ervoor dat hij zijn ontslag moest nemen. Meer plezier zal Hendrik van Baar vervolgens gevonden hebben in het bierbrouwen in brouwerij De Pelikaan aan de Helmondseweg, die hij in 1864 startte.

Andere activiteiten[bewerken]

Hij was ook steenbakker en de eerste Deurnenaar die daarbij gebruik maakte van steenkolen. In zijn vrije tijd ging hij graag op jacht met zijn dorpsgenoten dokter Passtoors en notaris Gerrit van Riet.

Dat hij ook vaardig de (teken)pen hanteerde bleek bij de huwelijkswens, die het echtpaar Van Griensven-Truijen van hem mocht ontvangen; een met tekeningen verluchtigde pikante huwelijkswens:

Tekening van huwelijksbootje door Hendrik van Baar op huwelijkswens van echtpaar Van Griensven-Truijen. Beschikbaar gesteld door Toon Blux (België).
God storte zijnen zegen op het jeugdige paar

Eerbewijs aan
Johannes Th. van Griensven en Antonia Truijen
Ter gelegenheid van hun huwelijksfeest
Henricus Th. Alouisius van Baar

Moge Ul. Zephir steeds verzellen
Op des werelds ruwe baan,
Golfgeklots nooit 't hulkje knellen;
Maar dit zeilte lief doen zwellen
Tot aan Edens zaa'lge laan.

Vrienden juicht van 't noord tot zuijen
Heden zien we Antonie Truijen
Door den Huwlijks hechten band
Met van Griensven Jean vereenigd,
Zalig hunnen wensch geleenigd
Door het schenken van heur hand.

Graf[bewerken]

Hendrik van Baar ligt begraven in het familiegraf bij zijn vader op het r.k. kerkhof van Deurne-centrum. Op de hardstenen band die de familiebegraafplaats omzoomt is zijn naam nog met moeite te lezen.

Literatuur[bewerken]

Pieter Koolen - Hendrik van Baar, burgemeester van Deurne 1854-1860 in D'n Uytbeyndel nr 54 lente 2004 blz. 24-32.

Voorganger:
Jan Willem van de Mortel
Burgemeester van Deurne en Liessel
1854-1860
Opvolger:
A.H. van de Mortel