U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Café Veltmans

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto van vóór 1928, want in dat jaar werd er een verdieping gebouwd boven het rechter cafégedeelte.
Foto collectie LHE - Nel Gitzels.

Café Veltmans was tenminste vanaf 1881 in Liessel in bedrijf.


Op 19 december 1881 vroeg Leo Veltmans vergunning aan om zowel bier als sterke drank te mogen blijven verkopen in zijn herberg op locatie Liessel C.96. De gelagkamer met de aangrenzende opkamer was aan de oostzijde van zijn pand. Het adres van het pand waarin het café werd uitgebaat wijzigde achtereenvolgens in C.96, F.69, L.39, Schoolstraat 2 en Hoofdstraat 60. Hij zette daar het café voort dat zijn schoonvader Jan Francis van Hombergh al tenminste vanaf 1848 uitbaatte.

Op 12 april 1882 werd aan Leo Veltmans door het gemeentebestuur van Deurne en Liessel de gevraagde vergunning verleend.

Café Veltmans was vrijwel steeds de plaats van handeling als er in Liessel door de notaris uit Deurne of Asten publieke verkopen gehouden werden. Menige Liesselse boerderij verwisselde in café Veltmans van eigenaar. Soms verschenen vooraf in de regionale kranten advertenties waarin de openbare verkopen werden aangekondigd. Meestal werd de locatie dan aangeduid als herberg, soms als koffiehuis.

Op 8 augustus 1891 liet Leo Veltmans in het weekblad Nieuws van de Week een advertentie plaatsen, waarin hij vroeg om een bekwaam meesterbakkersknecht. Nog diezelfde dag trad de 25-jarige Jakob Antoon Gielens uit Meijel bij hem in dienst. Amper een maand later overleed Leo Veltmans, nog geen veertig jaar oud en een weduwe met zes kleine kinderen achterlatend. Nog voor hij overleed kwam ook de 23-jarige bakkersknecht Peter Johannes Michiels naar Liessel. Tot maart 1895 werkten zij samen in de bakkerij terwijl de weduwe, geholpen door de opgroeiende kinderen, de winkel en het café bediende.

Voordat de gezamenlijke kinderen Veltmans oud genoeg waren om zelf de zaak over te nemen werkten ook nog de broodbakkers Henricus Antonius Kuijte uit Oss en Jacobus Josephus Panken uit Goirle enkele jaren als broodbakker in de bakkerij.

Na de sluiting van de tramlijn Deurne-Roermond in 1931 onderhield Sjefke van Goch met zijn Deurnese autobusonderneming een regelmatige busdienst tussen Meijel en Helmond. Voor wat betreft Liessel waren de stopplaatsen café J. Hoeben op de Heitrak, café M. Bakker, café Veltmans en café Nooijen op het Loon.