U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Cornelus van den Hout (1903-1995)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cornelus van den Hout
11.196.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Cornelus van den Hout
Roepnaam Nelis, alias Nelis de Voerman
Geboorteplaats Bakel en Milheeze
Geboortedatum 11 november 1903
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 28 januari 1995
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) landbouwer, voerman
Bidprentje NBA

De vrijgezel Cornelus (Nelis) van den Hout (1903-1995), in Deurne destijds vooral bekend als “Nelis de voerman”, woonde bij zijn overlijden meer dan 64 jaar in een bejaardenhuis.


Nelis was het elfde kind uit het gezin van de landbouwer Johannes van den Hout (1845-1926) en zijn tweede vrouw Johanna van den Broek (1861-1931). Hij werd op de Heibloem in Milheeze geboren maar het boerengezin verhuisde op 26 april 1917 van Milheeze naar het pand De Courant op het huidige adres Langstraat 90, het pand werd gehuurd van Theodore de Smeth (1855-1924). Nelis was toen 13 jaar. Toen De Courant in 1925 door de weduwe van Theodore de Smeth, douarière Fagel, verkocht werd ging Nelis elders op boerenbedrijven werken.

Op 27 februari 1930 trad hij, tegen kost en inwoning plus 2,50 gulden zakgeld per maand, in dienst bij de zusters Franciscanessen aan de Kruisstraat in Deurne. Later werd zijn zakgeld verhoogd tot 3,50 gulden en dat bleef zo totdat hij in 1968 AOW kreeg. Hij woonde in een kamer die uitzicht bood op de tuin.

Nelis werkte op de oude kloosterboerderij aan de Visser die de bewoners van huize St. Joseph aan de Visser, later Sancta Maria genoemd, tot en met 1925 ook al van voedsel voorzag. Hij verzorgde er de varkens en de koeien maar bakte bijvoorbeeld ook het brood.

Het werk vroeg zijn totale inzet, ook tijdens de weekeinden. Vakanties heeft hij tijdens zijn werkzaam leven nooit gekend, wel was hij twee keer in België en een dag in Kevelaer (D). Hij werd officieel gepensioneerd maar bleef tot op hoge leeftijd in de serre de bloemen verzorgen. Daarnaast zocht hij vertier in de huiskamer en in de ontmoetingszaal van het tehuis.

In totaal woonde Nelis 64 jaar in het tehuis, eerst in het bejaardenhuis aan de Kruisstraat en het laatste jaar in de De Nieuwenhof aan de Visser. Zijn diamanten "kloosterjubileum" werd op dinsdag 27 februari 1990 in het tehuis gevierd, onder meer met een receptie.

Bij zijn overlijden, op 91-jarige leeftijd, was hij de laatste van zijn generatie uit het geslacht Van den Hout.

De tuin van de Zusters Franciscanessen, toen nog ingeklemd tussen het oude en het nieuwe Huize St. Joseph, lange tijd het werkterrein van Nelis