DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De Brink

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Waterplas afgraving bij steenfabriek. Foto collectie LHE

De Brink, in de volksmond ook wel "Den Brink" genoemd, is een diepe plas, ontstaan als gevolg van zandwinning door de Kalkzandsteenfabriek Hoogdonk.


In eerste instantie werd door mensen en aannemertjes uit de omgeving op de Hoogdonk in Liessel zand gewonnen voor eigen gebruik. In 1954 is de kalkzandsteenfabriek gesticht. Veel inwoners uit de gemeente Deurne, voornamelijk agrariërs uit Liessel die veelal voor halve dagen in de productie van De(n) Brink gingen werken en zo ontstond de naam De(n) Brink voor deze plas.

Het water is gelegen aan de Snoertsebaan in Liessel. De lengte van het water is 750 meter, de breedte is gemiddeld 375 meter. Het totale wateroppervlak bedraagt ongeveer 30 hectare. De diepte van het water varieert sterk, de grootste diepte is ongeveer 27 meter. Aan de zuidwest zijde heeft de plas een ondiepe uitloper, met een waterdiepte van maximaal twee meter. De taludhelling varieert van matig tot steil. Langs een deel van de plas groeien smalle stroken met bovenwaterplanten, maar een groot deel van de oevers is onbegroeid.

De bodem bestaat uit zand. De plas wordt gevoed door regen- en kwelwater en staat voor vis niet in open verbinding met water uit de omgeving. Anno 2015 vindt er nog steeds zandwinning in De Brink plaats. Omdat De Brink voor het overgrote deel dieper dan vier meter is, kan het worden beschouwd als een diepwater type.

De plas is sinds september 1968 door Hengelsportvereniging De Peel in gebruik genomen als visvijver. Op grond van de milieuomstandigheden kan De Brink worden getypeerd als een water van het blankvoorn-brasem diepwatertype. In dit watertype wordt over het algemeen een visstand aangetroffen die voornamelijk bestaat uit blankvoorn, brasem, baars, snoek, snoekbaars en (indien uitgezet) paling en karper..