U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Leemkuilen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Als gevolg van De Leemkuilen, het gebied waar anno 2011 het “scholenvierkant” van het Voortgezet onderwijs gesitueerd is (vroeger ook wel Derpse heide genoemd) was het gebied in de jaren 1920 tot 1940 een grote woestenij.


De twee Deurnese steenfabrieken, Steenfabriek Van Daal-Goossens en Steenfabriek Willems-de Koning hadden op dat terrein overal grote gaten in de grond gemaakt.

Die steenfabrieken waren gelegen in de Sint-Jozefparochie naast de spoorlijn aan de overkant van het station van Deurne en hadden op genoemd terrein het leem gedolven dat ze als grondstof gebruikten voor hun steenproductie.

Na de opheffing van de steenfabrieken waren er veel gaten en bergen met zand in het gebied tussen de Sint-Jozefkerk en het gehucht Vreekwijk. Er waren zelfs kuilen bij die in de zomertijd als zwembad gebruikt werden.

Dit terrein werd aangekocht door Hub van Doorne die zelf in 1935 in de Sint-Jozefparochie in het Hofke van Marijke ging wonen. Van Doorne had grote plannen met het terrein maar het gemeentebestuur was er op tegen dat er op die plaats een fabriek zou verrijzen.

Ondanks deze tegenwerking heeft hij het gebied door een groep van ongeveer 20 personen, die anders voor de Duitse Arbeidseinsatz moesten gaan werken, laten egaliseren. Er is enkele jaren gewerkt aan dit 10 ha groot project. Wegens de opheffing van de werkverschaffing kwamen alle kosten van deze werkzaamheden voor rekening van de eigenaar.

Het was een grote zandvlakte geworden waarvan de omwonenden bij harde wind veel last ondervonden omdat ze zand in de woningen binnen kregen.