De Rabo-clubkascampagne bracht dit jaar € 1831,41 op.
Daarmee gaan we historische documentatie over Deurne digitaliseren.
Alle stemmers hartelijk dank!!


U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Basisschool De Ratelaar

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf De Ratelaar)
Ga naar: navigatie, zoeken
Sinds het schooljaar 2012-2013 delen de Sint-Willibrordusschool en de Jenaplanschool de Ratelaar dit schoolgebouw
De school in 2004.
Tot en met het schooljaar 2011-2012 was Basisschool De Ratelaar, een Jenaplanschool, in dit schoolgebouw gevestigd

Basisschool De Ratelaar, een Jenaplanschool, is een basisschool in Deurne die sinds het schooljaar 2012-2013 gevestigd aan de Romboutsstraat 2 bij de Sint-Willibrordusschool.


De Jenaplanschool startte in 1991 met een zestigtal leerlingen in enkele noodlokalen van basisschool De Piramide aan het Hoendiep. Na het schooljaar 1994-1995 werden deze barakken afgebroken en moest de school elders onderdak vinden.

Zolang er in Deurne schoollokalen leegstonden kreeg de Jenaplanschool van het Rijk geen toestemming voor nieuwbouw en werd gekeken naar ruimte bij een bestaande school.

In eerste instantie stelde de gemeente Deurne de Gerardusschool in de Walsberg voor. Daar verzette men zich met man en macht tegen huisvesting van een andere school aan het Klingerveld.

Nadat de plannen met de Gerardusschool op niets waren uitgelopen stelde het gemeentebestuur voor enkele leegstaande lokalen van basisschool De Zonnebloem in Liessel te betrekken.

Dit was voor het bestuur van de Jenaplanschool onaanvaardbaar. De meeste leerlingen kwamen uit het centrum van Deurne en de afstand naar Liessel was te ver. De voorkeur lag bij basisschool D'n Bogerd.

In 1995 kwam het voorstel om de school bij basisschool De Piramide onder te brengen omdat de prognoses voor deze school wezen op een daling van het leerlingenaantal en er lokalen leegkwamen. In dat zelfde jaar kampte de Koningin Wilhelminaschool ook met leegstand.

Aan het eind van het schooljaar 1995-1996 nam directeur Theo Vries afscheid van zijn leerlingen en zoals hij verwoordde: het vervloekte gebouw aan het Hoendiep.

De protestants-christelijke school Koningin Wilhelmina sloot definitief haar deuren en in het nieuwe schooljaar startte de Jenaplanschool in een nieuwe omgeving in het centrum van Deurne met 85 leerlingen.

In juni 1997 vierde de school hun eerste lustrum en kreeg de school de naam Jenaplanschool De Ratelaar.

Het gemeentebestuur wilde dat deze school zou verhuizen naar leegstaande lokalen van Basisschool de Bron zodat de Jenaplanschool zich zelfstandig kon vestigen in de Aaltje Reddingiusstraat nummer 7. Sinds het schooljaar 2012-2013 is de de school gevestigd in het pand waar ook de Sint-Willibrordusschool gevestigd is maar met een eigen ingang aan de Swinkelslaan.

Na de verhuizing van De Ratelaar is de onderwijsbestemming aan dit pand onttrokken en is het in gemeentelijk eigendom teruggevallen. Na beoordeling werd het pand door het gemeentebestuur in februari 2013 te koop aangeboden.

Externe link[bewerken]