DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De andere werkelijkheid

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De andere werkelijkheid
Auteur Els Coppens-van de Rijt
Uitgegeven 1997
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

In het boek De andere werkelijkheid, uitgegeven door de Walburgpers in Zutphen in 1997, vertelt Els Coppens over haar (spirituele) ervaringen als Lourdespelgrim.


Els reisde een aantal keren met de Limburgse Bedevaartorganisatie per ziekentrein naar Lourdes en werkte haar persoonlijke belevenissen van deze bedevaarten uit in dit verhaal. Het boek geeft een beeld van hoe het tijdens zo'n georganiseerde bedevaart toegaat en wat het zien van zoveel lijdende medemensen, de toegewijde zorgen door talrijke vrijwilligers en de diverse liturgische vieringen met de pelgrims doet. Het is een ándere werkelijkheid dan die vaak in de media afgeschilderd wordt van Lourdes als bedevaartplaats, met het buitenproportioneel hotelarsenaal en de talloze, soms hilarische souvenirwinkeltjes. Binnen de hekken van wat men in de wandelgangen de Heiligdommen noemt, ervaart de schrijver een heel andere, spiritueler en serener wereld dan daarbuiten, waar voornamelijk rumoer is en vermaak. De andere werkelijkheid neemt de lezer mee in een liturgische wereld, die alleen intens beleefd kan worden als men er niet als toerist verblijft, maar zich als pelgrim aansluit bij een bedevaart.

Helaas is er (nog) geen exemplaar van het boek in de literatuurcollectie van de bibliotheek in het Heemhuis van heemkundekring H.N. Ouwerling opgenomen.