DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De oude molen van Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De oude molen van Liessel op een ansicht van 1898. Foto collectie Harrie Martens

De oude molen van Liessel was een stenen beltmolen, als oliemolen gebouwd, van het type buitenkruier- grondzeiler en werd in 1866 opgericht.


Johannes de Kinderen liet de molen bouwen op een perceel genaamd Eikelhof, gelegen aan de Oude Molenweg op het tegenwoordige adres Oude Molen 10a. De bouw van deze molen was aanleiding voor de gemeente om na te denken over verplaatsing van de zogenaamde heimolen.

In 1880 werd de molen verkocht aan de uit Venray afkomstige molenaar Johannes Hubertus Gitzels.

In 1902 nam zijn zoon Piet de molen over. Deze werd in 1896 een flink stuk verhoogd (opgevijzeld) en van een belt voorzien. Op de foto uit 1898 is dit goed te zien. Vóór die tijd kon men bij rustig weer niet malen, omdat de wieken te weinig wind vingen. In de molen werd zowel graan gemalen als olie geslagen. Aanvankelijk werd er veel meer olie geslagen dan graan gemalen. Later liet de molenaar aan de Schoolstraat een grotere graanmolen bouwen.
De molen en boerderij waren eigendom van de familie Gitzels , terwijl de boerderij bij de molen lange tijd bewoond is geweest door de familie Rijnders.

In 1948 werd de inmiddels vervallen molen overgedragen aan Willem Friesen, die hem in 1968-1969 liet slopen.

De molenstenen liggen bij de inrit van Hazeldonkseweg 2, waar eens Jan Sleegers, de sloper van de molenrestanten, woonde. Op de plaats waar eens Liessels oude molen stond woont nu (2010) de familie Gielen-Bellemakers, het adres is Oude Molen 10A.