DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Deurne 19NU

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van Deurne 19NU

De (lokale) politieke partij Deurne 19NU werd opgericht toen in 1973 de Sint-Jozefparochie, Zeilberg en Heilige Geestparochie in een achterstandssituatie verkeerden en enkele mensen besloten de handen ineen te slaan om hier iets aan te gaan doen.

Start[bewerken]

In 1974 werd voor het eerst deelgenomen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Cor van Laarhoven, Thieu Brabers en Driek van den Berkmortel trokken de lijst en werden alle drie in de raad gekozen. Cor van Laarhoven werd de eerste Deurne 19NU-wethouder. In de loop van 1977 trad een deel van de politieke groepering Zeilbergs belang toe tot Deurne 19NU. Na de opheffing van de politieke groepering Deurne-Zuid sloot ook Wim van Doorn zich aan bij Deurne 19NU. Het gevoerde beleid van Deurne 19NU sloeg blijkbaar aan bij de Deurnese kiezers. In 1978 en 1982 breidde het aantal raadszetels zich uit van 5 tot 8.

Stembusuitslagen in 1986 en 1990 brachten en hielden Deurne 19NU op 10 zetels. De inbreng van Deurne 19NU in de collegesamenstelling was groot.

In 1990 kreeg Cor van Laarhoven als fractieleider van de grootste partij de leiding bij de collegevorming wat resulteerde in een coalitie met een college wat gevormd werd door Cor van Laarhoven en Jan Maas (beide Deurne 19NU), een wethouder van CDA Deurne en een wethouder van PvdA/Groen Links.

Andere Deurne 19NU wethouder was Henk Koppens

Gemeenteraadsverkiezingen[bewerken]

Van Laarhoven was in totaal vijf maal lijsttrekker en leidde in die periode de verkiezingscampagnes zelf. Op de dagen van de verkiezingen kwamen, wanneer de stembussen gesloten waren, bestuur en leden die zich ingezet hadden voor de verkiezingen samen in het huis van Van Laarhoven in de Sint-Jozefparochie.

Op elk stembureau bleef een Deurne 19NU vertegenwoordiger achter. Als de stemmen op een stembureau geteld waren, werd die uitslag doorgebeld naar Theo Vosmeer die in het huis van Van Laarhoven de telefoon opnam en de uitslagen invoerde in zijn computerprogramma. Als “de Deurne 19NU meute” dan richting De Vierspan of gemeentehuis ging voor het bijwonen van de verkiezingsavond hadden ze de (goede) uitslag steevast op zak terwijl de andere aanwezigen daar nog een of twee uur op moesten wachten.

25-jarig bestaan[bewerken]

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Deurne 19NU werden er op donderdag 30 december 1999 door Deurne 19NU wijkvertegenwoordigers elf verschillende soorten herdenkingsbomen geplant in de elf dorpen en wijken van de gemeente Deurne te weten Deurne-Centrum, Heiakker, Heilige Geestparochie, Helenaveen, Koolhof, Liessel, Neerkant, Sint-Jozefparochie, Vlierden, Walsberg en Zeilberg. De boomsoorten varieerden van rode en tamme kastanje, sierkers, plataan, beuk, belle fleur, palm, notenboom tot conifeer.

Bestuurssamenstelling door de jaren heen:[bewerken]

(Door op de zandloper te klikken kunt u de betreffende kolom sorteren)

Bestuurslid Beginjaar Eindjaar Functie
Crommentuijn, Ad 2003 ? penningmeester
Diesen Herman van 1977 2002 penningmeester
Fransen Hans 19?? na 2003 secretaris
Gerlings Harrie 1973 2003 voorzitter
Gerlings, Harrie 2003 erevoorzitter
Geven Piet 19?? 1995 secretaris
Jos van Loon ? 2003 penningmeester
Jos van Loon 2003 ? voorzitter
Willie Meijs 19?? 19?? secretaris
Vosmeer Theo 1995 2000 secretaris

Fractie Deurne 19NU raadsperiode 1986-1990[bewerken]

Foto collectie Els Maas-Schmitz