U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Deurne 70 jaar bevrijd

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Jeremy Foster (rechts) bij de opening van de tentoonstelling. Naast hem voorzitter Rob Berkvens.
Josée van der Loo (rechts) in gesprek met Joan Ogg, de dochter van Jack Ogg.[1]
Foto's: Hans van Hoek

Deurne 70 jaar bevrijd is een tentoonstelling in het Heemhuis van heemkundekring H.N. Ouwerling die door de Werkgroep Tentoonstellingen is georganiseerd.


Op woensdag 24 september 2014, op de dag af zeventig jaar na de bevrijding van Deurne, opende de tweeënzeventigjarige Jeremy Foster uit Engeland om 19:30 de tentoonstelling van Heemkundekring H.N. Ouwerling in het heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne. Jeremy Foster was twee jaar oud toen zijn vader George Foster (1913-1944) op de dag dat Deurne bevrijd werd in de Kerkstraat in Deurne door een Duitse scherpschutter door het hoofd werd geschoten. George Foster lag meer dan een half jaar in een veldgraf begraven in de tuin van de familie Stevens alvorens hij door de Britse autoriteiten werd herbegraven op het "British War Cemetery" in Venray.

De tentoonstelling richt zich op die 24e september 1944, maar besteedt ook aandacht aan de bange dagen daarna voor de dorpen Helenaveen, Liessel en Neerkant. Die konden pas ruim een maand later definitief hun vrijheid vieren. De bezoekers kregen aan de hand van foto’s, verhalen, dagboeken en persoonlijke herinneringen een overzicht van wat er zich in die tijd in Deurne afspeelde.

De vreugde van de bevrijding in Deurne wordt tijdens deze tentoonstelling ook uitgebreid in beeld gebracht. Verschillende inwoners in de gemeente Deurne stelden fotomateriaal beschikbaar.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Canadees Jack Ogg 1907-1944 sneuvelde op Bevrijdingsdag op de Bakelseweg, nabij de Kaweise Loop, meer over Jack Ogg op de website www.oorlogsslachtoffers.nl