Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Eerste Wereldoorlog

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Alhoewel de Eerste Wereldoorlog vanwege onze neutraliteit aan ons land en dus ook aan de gemeente Deurne en Liessel voorbijging had het krijgsgeweld indirect ook in het plaatselijke dagelijkse leven grote gevolgen.


Onze zuiderburen trokken in het begin van de oorlog massaal de grens over en en een aantal Belgische vluchtelingen vond in Deurne een veilig onderdak. Eind oktober 1914 verbleven er 32 Belgen in Deurne. Voor een gedetailleerd overzicht zie de pagina Belgische vluchtelingen. Voor zover bekend verlieten in de loop van de daarop volgende maanden weer ons dorp, maar een enkeling bleef hier, zelfs nadat de oorlog beëindigd was.

In Den Haag werd een afdeling Crisiszaken in het leven geroepen en deze instantie wilde van de gemeentebesturen precies weten hoeveel paarden er in de gemeente Vlierden en de gemeente Deurne en Liessel waren om deze eventueel te kunnen inzetten voor de cavalerie. Men was ook geïnteresseerd in de aantallen wilgen, populieren en notenbomen die hier groeiden. Laatstgenoemde houtsoort was uitstekend geschikt voor de vervaardiging van geweerkolven.

Doordat er geen brandstoffen vanuit het buitenland konden worden aangevoerd werd de stookturf uit de Peel zeer geliefd en stegen uiteraard de prijzen, een situatie waarvan het Gemeentelijk Veenbedrijf en de Maatschappij Helenaveen hadden kunnen profiteren, ware het niet dat de overheid maximumprijzen vaststelde voor de brandstoffen. Van de andere kant viel de buitenlandse markt voor turfstrooisel, die in de vooroorlogse jaren zo'n grote vlucht genomen had, helemaal in.

Maar ook werd het aan de particuliere boeren en burgers verboden om turf buiten de gemeentegrenzen te brengen. Vlierden dreigde daarvan de dupe te worden en de Vlierdense burgemeester moest bij het ministerie duidelijk maken dat zijn boeren vanouds afhankelijk waren van de winning van turf op de van Deurne gepachte Peelveldjes. Er werd een brandstoffencommissie in het leven geroepen en ook voor de voedseldistributie werd een groot ambtelijk apparaat opgetuigd.