Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Johanna Elisabeth van de Rijt (1943)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Els Coppens)
Ga naar: navigatie, zoeken
Johanna Elisabeth van de Rijt (Els Coppens)
Els231115klein.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johanna Elisabeth van de Rijt
Roepnaam Els
Geboorteplaats Sint-Oedenrode
Geboortedatum 18 augustus 1943
Partner(s) Josephus Godefridus Maria Coppens (1940)‎
Beroep(en) kunstschilder, schrijfster
Els Coppens-van de Rijt met haar man Joep bij de windmolen Johanna Elisabeth die naar haar genoemd werd.
Foto: collectie Peter Vink

Johanna Elisabeth (Els) van de Rijt (1943) is kunstschilder en schrijver en woont aan de Molenhuisweg in Vlierden.

Familie en gezin[bewerken]

Els werd geboren in 1943 in Sint-Oedenrode in het Sint Odaklooster van de Zusters van Liefde. Ze kwam ter wereld als de ene helft van een tweeling.

Sinds 20 januari 1967 is ze gehuwd met de beeldend kunstenaar Josephus Godefridus Maria (Joep) Coppens, (Eindhoeven 19 december 1940)‎‎, zoon van kunstfotograaf Martinus Franciscus Josephus (Martien) Coppens (1908-1986) en Johanna Maria Huberta (Nanna) Cuppens (1908-2000). Zijn vader was in Lieshout geboren en zijn moeder in Asten.

Met Joep heeft zij vier kinderen.

Carrière[bewerken]

Zij werkte ruim vijf jaar op kantoor bij de Koninklijke Kousen- en sokkenfabriek Jansen-de Wit in Schijndel en studeerde vijf jaar (1958-1963) in de avonduren aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven, waar ze teken- en schilderlessen kreeg van Jan Gregoor en Kees Bol. Die mogelijkheid om daar te studeren kreeg ze van de twee directeuren-eigenaren van de Kousen- en sokkenfabriek, de heren Matthieu en Wim Jansen. Daarnaast studeerde ze op de zaterdagmiddagen voor een L.O. akte Tekenen en deed hiervoor na één jaar met succes staatsexamen in Den Haag. Els studeerde cum laude af aan de Eindhovense Academie en kreeg hierdoor een studiebeurs aangeboden, zodat ze kon gaan studeren aan de Jan van Eijck Academie in Maastricht, Hogeschool voor Beeldende Kunsten. Ze studeerde er vijf jaar (1963-1969). Ze kreeg achtereenvolgens les van Ko Sameel, Albert Troost en Hub Levigne en volgde colleges aan de Academie voor Cultureel-Esthetische Vorming.

In haar carrière als kunstschilderes schilderde ze voornamelijk landschappen, (kinder-)portretten en stillevens in een "naïef-(sur-)realistische stijl", zoals ze het zelf omschrijft. Ook beschilderde ze in totaal vijf grote astronomische kunstwerken, o.a. voor de ESA in Parijs en voor het Nationaal Beiaard Museum te Asten. Haar werk is ook te zien in het interieur van de Sint-Willibrorduskerk in Vlierden.

Nadat ze haar bezigheden als kunstschilderes noodgedwongen moest beëindigen, begon Els met schrijven en later ook met digitaal fotograferen. Zij heeft meerdere boeken uitgebracht. Haar teksten gaan veelal over de geneugten en "on-geneugten" van het leven en de achtergronden daarvan.

Het echtpaar Coppens-van de Rijt woont sinds hun komst in Vlierden (september 1971) bij de molen aldaar. Deze molen, waarop haar man Joep nog een aantal jaren vrijwillig molenaar is geweest en aspirant-vrijwillige molenaars heeft begeleid, draagt ook de doopnamen van Els: Johanna Elisabeth.

Publicaties[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bladeren door het leven