DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Franciscus Cornelis Martens (1922-2011)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Frans Martens
10.283.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Franciscus Cornelis Martens
Roepnaam Frans
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 10 juli 1922
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 21 februari 2011
Partner(s) Anna Gertruda van Zeelandt (1928-2007)
Beroep(en) wever

Frans Martens (1922-2011) was verzamelaar in hart en nieren. Hij werkte zeven jaar in het Streekarchivariaat Peelland Ook was hij actief bij het gilde.


Frans Martens werd geboren als oudste kind van Theodorus Martens (1887-1978) uit de Kouwenhoek, die te Deurne aan de Molenstraat, op het Derp en aan de Schutsboom woonde en Catharina Verbakel (1891-1986).
Hij was in 1949 getrouwd met Anna (Anneke) Gertruda van Zeelandt, (Heerlen 14 augustus 1928 - Helmond 17 januari 2007), dochter van Arnoldus van Zeelandt (1905-1972) en Hendrina Catharina Giepmans (1906-1952).
Samen kregen ze vier kinderen:

  1. Theo,
  2. Noud,
  3. Tiny,
  4. Frans,

Zij begonnen op twee kamers in de Ouwerlingstraat, daarna Eikelstraat nr. 21, en bijna 40 jaar in de Pastoor Jacobsstraat. Halverwege de jaren '90 van de 20e eeuw verhuisden ze naar de Vendelier.

Vanwege die laatste verhuizing moest Frans een deel van zijn omvangrijke archief wegdoen omdat er geen plaats meer voor was. Eerder had hij al een deel overgedaan aan het Streekarchief in Deurne. Maar er werd ook zoveel fotomateriaal meegenomen en op zolder gezet.

Frans, was in 1977 mede-oprichter van de Heemkundekring H.N. Ouwerling en de eerste jaren tevens bestuurslid. Ook het verzamelen zat hem in het bloed en zijn collectie van oude foto's, bidprentjes, textiel op postzegels, artikelen waarop Sint Joris staat afgebeeld en andere heemkundige zaken was zeer indrukwekkend. Frans heeft meer dan twintig jaar de lezers van het Weekblad voor Deurne weten te boeien met oude foto's en bijbehorende verhalen.

Daarnaast was hij onder andere secretaris van de KAB, voorzitter van de ouderraad van Huishoudschool Sancta Maria, medeoprichter en marsleider van de avondvierdaagse, secretaris van diverse gildefeesten, lid van de Culturele Raad, lid werkgroep Kiosk en secretaris van de KBO Deurne Centrum.

Frans Martens werd in maart 1991 tijdens een ruilbeurs in Helmond onderscheiden met de zilveren speld van de Nederlandse vereniging "De Verzamelaar”. Het eremetaal werd hem opgespeld door de heer L.W.G. Keulen, hoofdbestuurslid van de vereniging. Frans Martens kreeg deze onderscheiding omdat hij gedurende vijfentwintig jaar bestuurslid was van de afdeling Oost-Brabant, voorheen Helmond, van deze landelijke vereniging. Tevens werd hij tot lid van verdienste benoemd.

Vanwege zijn verdienste voor het Gildewezen werd hij onderscheiden met de gouden medaille in de Orde van de Papegaai van de Europese Gemeenschap van Schuttersgilden. In 1993 werd hij bevorderd tot officier in dezelfde orde.

Frans en Anneke vierden op vrijdag 23 april 1999 hun gouden huwelijksfeest.

Eind januari 2005 stopte hij vanwege zijn hoge leeftijd met de rubriek: uit de oude doos in het Weekblad voor Deurne. Pieter Koolen nam het stokje min of meer over en leverde sinds de tweede helft van 2005 regelmatig een bijdrage in de rubriek Sporen uit Deurnes verleden terwijl de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling regelmatig foto's plaatst onder de rubriek " Wie kent ze nog".

Na het overlijden van zijn echtgenote in 2007 ging zijn gezondheid achteruit.

Bibliografie[bewerken]

  1. 1001 mensen uit het Deurne van weleer.
  2. Kent u ze nog … de Deurnenaren.
  3. Deurne in oude ansichten