DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Griekse Week

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
leerlingen in 1972 van het Willibrord Gymnasium in Griekse klederdracht

De Griekse Week is een evenement van het St.-Willibrord Gymnasium in Deurne dat om de vijf of zes jaar plaatsvindt, zodat iedere leerling het minstens één keer mee kan maken.


De Griekse week was een initiatief van leraar en rector Martien van Pinxteren en conrector en leraar klassieke talen Drs R. (Raymond) Geldermans, die in 1967 voor en door de eigen leerlingen als afsluiting van het schooljaar, werd georganiseerd. Later werden er voor de optredens mensen van buiten Deurne aangetrokken.

Het lag in de bedoeling van de schoolgemeenschap om tijdens de Griekse Week de bezoekers en leerlingen op intensieve en creatieve wijze kennis te laten maken met het Griekenland van vroeger en nu.

Een totaalproject, noemde rector C. Wouters het in 2003, Mensen uit alle geledingen van de school hebben hier aan meegewerkt: de leerlingen, ouders, docenten, directie, noem maar op. En iedereen is daarbij even belangrijk.. De week werd dat jaar officieel geopend door de Griekse ambassadeur. Dat gebeurde nadat het olympisch vuur, gebracht door marathonlopers, was aangekomen op de Markt in Deurne.

Op de school werd een Griekse maaltijd geserveerd en de belangstellenden konden naar een voorstelling kijken of een Grieks-Byzantijnse liturgieviering bijwonen. Er was een sportdag met een Grieks basketbalteam, er werden workshops gegeven en buiten op het grasveld stond een periptero, een typisch Griekse kiosk.

In 2008 werd het vijftigjarig bestaan gevierd en was de Griekse Week in oktober. De activiteiten bleven door de jaren heen ongeveer hetzelfde.

Als buitenschoolse activiteit organiseerde Paul Telders, leraar klassieke talen, in 1986 tijdens de grote vakantie een reis naar Griekenland voor de leerlingen. De reis werd om de twee jaar herhaald.

Wat betreft de organisatie zal de naam van Jan van Beek aan de Griekse Week verbonden blijven; hij was vanaf het begin hierbij betrokken.

Externe link[bewerken]