U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Handboogschutterij Rozenjacht

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door AnnekevH (overleg | bijdragen) op 27 apr 2016 om 13:10
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De handboogvereniging bij de opening van de nieuwe overdekte binnenbanen op 3 oktober 1970. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Heemkundekring Deurne

De Vlierdense handboogvereniging Rozenjacht, opgericht op 1 februari 1894, is een van de oudste sportverenigingen van de gemeente Deurne.


De oprichting van Rozenjacht had plaats in café Van Heugten. Totdat in 1991 een eigen gebouw aan de Hogezijdeweg werd gerealiseerd had de vereniging hier steeds haar thuisbasis.
Op 15 mei 1894 werd aan de gemeente Vlierden vergunning gevraagd tot het realiseren van de banen.
Bij de oprichting was P. Fransen lid. Mogelijk was hij ook een van de oprichters.
In 1905 was de Vlierdense molenaar Lambert Janssen president van Rozenjacht.

Een van de hoogtepunten van de vereniging was het op 1 en 2 juni 1913 georganiseerde groot nationaal concours dat werd opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie Deurne.

In 1919 werd, bij het 25-jarig bestaan van de vereniging, op 25 en 29 mei en 1 juni een groot concours werd georganiseerd, waarbij opnieuw de Deurnese harmonie optrad. Naar aanleiding van dit optreden werd vanuit de Vlierdense bevolking besloten om een eigen fanfare, de latere fanfare Wilhelmina, op te richten.

Bij de viering van het dertigjarig bestaan in 1924 werd weer een concours georganiseerd. Bij die gelegenheid aanvaardde de Vlierdense burgemeester Van Hulten het erevoorzitterschap van de vereniging. Er was ook een huldiging in verband met het vijfentwintigjarig jubileum van Wilbert van Bree (1883-1961) en het 30-jarig jubileum van P. Fransen. Beiden waren werkend (schietend) lid.

In 1925 werd op 18 en 25 mei een groot nationaal concours gehouden waaraan 61 clubs deelnamen. Fanfare Wilhelmina luisterde beide dagen de wedstrijden op met muziek. Pastoor Gijzels reikte de door hem beschikbaar gestelde eerste prijs zelf uit. Die werd gewonnen door Houts Welvaren uit Mierlo-Hout. De tweede prijs werd geschonken en uitgereikt door burgemeester Van Hulten. Deze werd gewonnen door Onze Vrije Uren uit Heythuysen.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Vroegere bestuursleden van Rozenjacht waren ondermeer:

Bestuurslid Periode Functie
Lambert Janssen president
Antoon Berkers president
Jac. van den Broek voorzitter
Wilbert van Bree secretaris
Willem van Otterdijk secretaris
Wim van Deursen secretaris
Piet Driessen plaatsvervangend secretaris
Joh. Koolen penningmeester
Arnoldus Jacobs penningmeester
Martinus Mennen commissaris en erebestuurslid
Piet Jacobs commissaris
Embertus van Otterdijk
Jacobus Maessen
Antoon van de Broek
Hendrikus van de Ven secretaris

Begin jaren 1950 kreeg Rozenjacht een jeugdafdeling, waarschijnlijk een primeur voor Nederland. Van het optreden van de jeugdschutters in 1954 tegen die van Oude Roem Handhaven te Someren kwam zelfs een uitgebreid verslag met foto in het blad de Handboogschutter te staan.

In 1969 werd het 75-jarig bestaan gevierd met een groot nationaal concours waaraan meer dan 1000 schutters deelnamen. De opbrengsten van een aantal activiteiten rond dit jubileum vormden het startkapitaal voor de bouw in 1970 van de eerste volledig overdekte handboogbanen.

Jaarlijks werden er koning geschoten en wedstrijden georganiseerd. Deze uitslagen zijn nagenoeg allemaal bekend. In 1984 werd het 90-jarig bestaan gevierd met een concours voor de omliggende districten waarna nog een feestavond met orkest.

Hierna kwam Rozenjacht zonder kastelein te zitten en Frans Driessen kocht de oude café met handboogbanen en de ondergrond van de Dommelsch Bierbrouwerij, zodat de vereniging er nog tot 1991 kon schieten. In 1990 kreeg Rozenjacht vergunning om compleet nieuwe handboogbanen te bouwen op een strook grond bij het voetbalveld. Al het werk werd verricht door een groot aantal leden. Het werd een prachtig gebouw van 45 x 10 meter met een horecagedeelte en 9 schietbanen.

De bouw werd vastgelegd op video door Sjaak Eijsbouts en op foto door Toon Santegoeds uit Brouwhuis.

In 1994 het 100-jarig bestaan met een receptie en een knalfeest met concours voor de omliggende districten.

Dank zij de inspanningen van Sjaak Eijsbouts heeft deze Vlierdense handboogschutterij een uitstekend en uitgebreid archief.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sjaak Eijsbouts - Handboogverenigingen (niet uitgegeven) 1998.