U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Heilig Hartkapel (Markt)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 21 feb 2015 om 22:36
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rechts de Heilig Hartkapel en links de oorspronkelijke kiosk op de Markt in Deurne
Het Heilig Hartbeeld in de kapel voor de onthulling
Het Heilig Hartbeeld in de kapel werd ingezegend door pastoor Roes

Naast de Willibrorduskerk in Deurne, op de plaats waar tot 1897 het oude raadhuis heeft gestaan, werd in 1924 de Heilig Hartkapel gebouwd.


In 1924 kreeg de architect Stuyt (1868-1934), een leerling van Cuypers, de opdracht om het kerkgebouw aan te passen aan de nieuwe liturgische wensen. Ook bouwde hij een nieuwe dagkapel aan de zuidzijde van het koor, verving de oude sacristie door een nieuwe, bouwde een muur met bogen en kerkhoflantaarn rond de kerk en een losstaande Heilig Hartkapel, echter nog zonder beeld, op de hoek van de Kerkstraat en de Markt.

Pas in juni 1933 werd er een Heilig Hartbeeld in de kapel geplaatst, een geschenk van de parochianen , vooral van Jacoba Aarts-Welten. Op zondag 11 juni 1933 werd tijdens een plechtig lof opgedragen ter gelegenheid van de plaatsing van een Heilig Hartbeeld in de kapel. De muur met bogen aan de westzijde van de kerk raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd. De Heilig Hartkapel werd, samen met de bogen voor de westgevel van de kerk, tussen 1961 en 1964 afgebroken en het beeld herplaatst.

Het Heilig Hartbeeld is, na restauratie door de Gilden van Deurne, in 1993 weer op een sokkel geplaatst en kijkt nu uit op de driesprong van de Kerkstraat, Kruisstraat en Haageind

Het Heilig Hartbeeld is door atelier Van Bokhoven te 's Hertogenbosch vervaardigd naar een ontwerp van August Hermans.

Kiosk

Bij de afbraak van de kapel werden de stenen, leien en het houtwerk door enkele Zeilbergenaren verzameld in de hoop deze ooit te kunnen (her)gebruiken voor de bouw van een kiosk in Zeilberg. Waarom dit er nooit van gekomen is, is (nog) onbekend.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Land- en Tuinbouwblad van 26 mei 1951