U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Helmondseweg 65

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Boerderij "De Helleman" omstreeks 1950, gezien vanuit de lucht.
Boerderij "De Helleman" aan de Helmondseweg 65, omstreeks 1966 - 1967 afgebroken.
Foto's ter beschikking gesteld door familie Voets-van den Eijnden.
Een bijkantoor van de Rabobank Deurne was op dit adres gevestigd van 1973-1984 Collectie: Ton Hartjens
De opening van het bijkantoor van de Rabobank Deurne aan de Helmondseweg 65 op 20 oktober 1973 met rechts burgemeester Hoebens en achter de balie Niek Dekker Collectie: gemeente Deurne

Op het adres Helmondseweg 65 (voorheen: huisnummer B.133) in het gebied Helleman stond tot medio 1966 "boerderij De Helleman".


Sinds 1901 woonden hier de wethouder Jan van Deursen (1876-1960) en Mieke Bennenbroek met hun gezin. "Boerderij De Helleman" werd daarna bewoond door hun dochter Petronella Maria (Nella) van Deursen, (Deurne, 1 juni 1915 – Deurne, 24 februari 2005) en haar echtgenoot Jan van den Eijnden (1914-1996) (Deurne, 10 januari 1914 - Helmond, 31 oktober 1996), zoon van wethouder Nol van den Eijnden (1878-1946), en hun drie kinderen Mieke, Noud en Jan.

Boerderij, bijbehorende boomgaard, weidegronden en akkers werden in het kader van uitbreidingsplan Houtenhoek door de Gemeente Deurne betrokken in een verkoop / grondruil transactie.

Op de plaats waar de boerderij vroeger stond werd op woensdag 7 februari 1973 een Korti-discount in gebruik genomen. Sinds 2011 is er de supermarkt Jan Linders gevestigd. Aangrenzend werd op zaterdag 20 oktober 1973 het vierde bijkantoor van Rabobank Deurne gevestigd, speciaal bestemd voor de bewoners van de Heilige Geestparochie. Aan de oostzijde van de boerderij was een grote boomgaard, tevens weidegrond gesitueerd. Op die plek is later de verbindingsweg aangelegd tussen de Hellemanstraat / Willibrordusplantsoen en de Helmondseweg.

Op de hoek van die nieuwe verbindingsweg / Helmondseweg verrees later de nieuwe Heilige Geestkerk.

Het boerenbedrijf werd verplaatst naar de uiterste rand van Deurne-Zeilberg, nabij Griendtsveen. Jan en Nella bouwden een nieuw woonhuis aan de overkant van de straat, op de hoek Helmondseweg / Beethovenlaan, op een stuk grond wat ook hun eigendom was. Het overige bouwland dat rond deze boerderij lag is in zijn geheel volgebouwd met woningen en straten.

Boerderij De Helleman

De boerderij lag in het gebied Helleman en door dit gebied stroomde vroeger de Hellemanse Loop (tot ongeveer 1900). De naam van die loop is tot op heden bewaard gebleven in de Hellemanstraat die ongeveer een gedeelte van de vroegere bedding van die loop volgt. De boerderij stond op enige afstand van de Hellemanse loop en was zeer waarschijnlijk ook naar deze loop genoemd.

Foto's ter beschikking gesteld door familie Voets-van den Eijnden.