DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Henricus van Winckel (1709)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Henricus van Winckel
.
Persoonsinformatie
Volledige naam Henricus van Winckel
Roepnaam Hendrik
Geboorteplaats Lierop
Geboortedatum 28 maart 1709
Partner(s) Eva Teunisdr.
Catharina Thomassen
Helena Thomassen
Joanna Maria Jacobs
Willemke Jansse van Rooij
Beroep(en) kleermaker, soldaat

Henricus van Winckel, roepnaam Hendrik, was kleermaker en soldaat. Hij werd voornamelijk bekend vanwege zijn turbulente liefdesleven en de gevangenschap die hij te Deurne moest ondergaan in 1742.


Van Winckel werd op 28 maart 1709 te Lierop gedoopt als oudste zoon van Joannes van Winckel en Joanna Verstegen. Hij werd genoemd naar zijn grootvader van moeders zijde. Na hem werden nog zijn zussen Maria Catharina (1711) en Catharina (1713) geboren, waarna zoon Thomas in 1716 het gezin compleet maakte.

Van Winckel was niet alleen kleermaker, maar ook soldaat onder het regiment van generaal-majoor De Vilatte. In die hoedanigheid zal hij op verschillende plekken in Nederland hebben verbleven. Omstreeks 1739 trouwde hij met Eva Teunisdr., een schippersdochter die in 1742 aan de Vismarkt te Deventer woonde.

Tijdens dit huwelijk pleegde hij overspel met de Deurnese zusters Catharina (33 jaar) en Helena (20 jaar), beiden dochters van Peter Thomas van de Meulenhof, bijgenaamd Spril. In april en september 1742 bevielen zij achtereenvolgens van hun kinderen: Catharina van zoon Theodorus en Helena van dochter Anna. Hij gaf dit overspel omtrent vastenavond van 1742 toe aan zijn echtgenote, waarop zijn vrouw toegaf ook overspel te hebben gepleegd. Alhoewel Hendrik ook beschuldigd werd van het 'bezwangeren' van de 'suster van Jochem de knegt van Hendrik Smits' uit Mierlo, ontkende hij dit. Hij werd voor het overspel te Deurne gevangen gezet op water en brood.[1]

Ondanks de affaire met de gezusters Thomassen alias van de Meulenhof was dit niet Hendriks laatste overspel. Op 15 januari 1743 werd te Helmond Franciscus gedoopt, zijn buitenechtelijke zoon bij Joanna Maria Jacobs uit Asten. Het huwelijk met Eva Teunisdr. lijkt daarop gestrand te zijn en zelfs formeel ontbonden, want op 7 juli 1748 trouwde hij te Son voor de rooms-katholieke kerk met Willemke Jansse van Rooij. Tussen 1748 en 1758 werden vier kinderen geboren, de eerste twee te Tongelre en de laatste twee in Lierop.

Wanneer en waar Hendrik overleed, is niet bekend.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Deurne, oud rechterlijk archief, schepenprotocollen, inventarisnr. 32, d.d. 13 november 1742.