DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Het Spuitje

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Spuitje, of zoals het na een paar jaar genoemd werd 't Spuitje, was het contact- en voorlichtingsorgaan van het Sint-Jozefziekenhuis in Deurne. Het blad werd maandelijks onder het personeel verspreid.


Het was directeur Verheij die in 1959 de aanzet gaf tot het eerste personeelsblad van het Sint-Jozefziekenhuis. Zuster Canise, in het ziekenhuis toen beter bekend als de pittenzuster omdat haar werk in de kloosterkeuken bestond uit het ontpitten van de aardappelen, bedacht de naam "Het Spuitje".

Het Spuitje is tot de fusie in 1986 blijven bestaan. In een van de eerste uitgaven kwam de naamgeefster aan het woord over haar werk. Op de vraag of ze het niet een beetje vervelend vond om dagelijks zoveel aardappelen te ontpitten, zei ze: "Nee hoor, elke aardappel is weer anders.

De vrijwillige redactie van Het Spuitje slaagde erin om maandelijks een heel aardig en informatief blad te maken. Vaste onderdelen waren de familieberichten, de puzzel, een kookrubriek en "technie-varia", waarin elke keer een uiteenzetting werd gegeven van een technische installatie in het ziekenhuis. Ook de notulen van de Contactraad, de voorloper van de Ondernemingsraad, werden geplaatst. Verder was er veel aandacht voor jubilarissen, leerlingen en feesten.

Bron[bewerken]

  • Jubileumboek "Een eeuw zorg voor Elckerlijc (1902-2002)".