Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Historische kennisquiz Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Heemkundige quiz 2014: Hans Timmers (rechts) won de Kannebuis-wisseltrofee, die werd uitgereikt door Theo van Daele. (Foto: Hein van Bakel)

De eerste historische kennisquiz Deurne, georganiseerd door heemkundekring H.N. Ouwerling, werd op zondag 21 november 2004 gehouden in Willibrordhaeghe onder het motto Ken je Deurne en werd gewonnen door Egbert Wijnen bij de individuelen en bij de teams door KBO Deurne-centrum.


De eerste quiz bestond uit twee gedeelten. Een serie vragen in het Weekblad voor Deurne kon vooraf worden opgelost en ingestuurd. Tijdens de quizmiddag zelf streden, onder leiding van quizmaster Peter Aarts, een tiental teams tegens elkaar. Het team van KBO-Deurne, bestaande uit Corrie Mutsaers-van Helmond, Mies Damen en Toon van de Westerlo, werd de winnaar.

In 2007 werd opnieuw een historische quiz georganiseerd. Daaraan konden, in tegenstelling tot de eerste en de latere quizzen, uitsluitend leden van de heemkundekring deelnemen. Deze quiz werd gehouden in de voormalige Heilige Geestkerk, het latere Brummelhuis, en werd gewonnen door Ludo Boeije.

De derde historische kennisquiz werd op 18 oktober 2009 gehouden in het cultuurcentrum Martien van Doorne en trok zo'n 150 belangstellenden. Prijswinnaar was deze keer Thijs Flipsen. Bij deze quiz werd voor de eerste keer de kannenbuiswisseltrofee uitgereikt.

De vierde aflevering was in oktober 2014 in het Gerardushuis en Hans Timmers mocht zich deze keer de winnaar van de kannenbuiswisseltrofee noemen.

De vijfde aflevering was op 16 oktober 2016 en werd gehouden in het Cultuurcentrum Martien van Doorne. Klaas Hendriks werd eerste en kreeg de wisseltrofee in handen.

Overzicht Historische kennisquizzen Deurne
Datum Locatie Winnaar Tweede Derde
21 november 2004 Willibrordhaeghe Egbert Wijnen (individueel)
KBO-Deurne (team)
Truus van Dierendonck (ind.)
Deurne Promotion (team)
P. Maas-v.d. Mortel, P. Maas en Antoon Vissers(ind.)
CDA (team)
13 december 2007 Heilige Geestkerk Ludo Boeije Thijs Flipsen
18 oktober 2009 Cultuurcentrum Deurne Thijs Flipsen Thom van der Straaten Cor Slaats
5 oktober 2014 Gerardushuis Hans Timmers Klaas Hendriks Hettie van Hoek-Goossens
16 oktober 2016 Cultuurcentrum Deurne Klaas Hendriks Jan van Lierop Theo Martens