U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hoofdpagina

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Gjtokkel (overleg | bijdragen) op 22 sep 2014 om 20:08
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


DeurneWiki

de historische encyclopedie voor de gemeente Deurne

LEESMIJ EERST
Hulp en contact

DeurneWiki telt op dit moment 15.714 artikelen, 60.287 afbeeldingen en 817 geregistreerde gebruikers.
 
 
Icoon

Nieuwste DeurneWiki Pagina's en willekeurig plaatje

 
 
Icoon

Uitgelicht

Zelf informatie aan DeurneWiki toevoegen of corrigeren?

Wist u dat iedereen (ook u) artikelen kan aanpassen of aanmaken in DeurneWiki? Doet u dat vooral ook zodat DeurneWiki nog rijker wordt aan informatie. Klik op "bewerken" bovenaan de pagina om een pagina aan te vullen of te corrigeren.
Vind u de codes of opmaak nog lastig? Zie dan de minicursus DeurneWiki voor beginners
Lees Hulp en contact om meer te weten over het beleid en hoe pagina's aan te passen. Kijk ook eens op de helppagina!

Zoeken in het fotoarchief in DeurneWiki

U kunt het fotoarchief door middel van een zoekterm (alleen hele woorden) doorzoeken. Door in het scherm Speciaal Zoeken de zoekterm in te vullen en op Foto's te klikken (NIET op Zoeken dus).

De schoenendoos van oma

De schoenendoos van oma is vaak een onuitputtelijk bron van informatie. Grootmoeder stopte daar van alles in: ansichtkaarten, krantenknipsels, jubileumboekjes en de oude (vergeelde) foto’s van toen. Laat ze niet verloren gaan, breng ze NIET naar de stort maar naar het heemhuis svp!
 
 
Icoon

Wie wat waar?

Bestand:27.521.jpg

Foto 27.521 - De kinderrijke buurt van de Vlierdenseweg ging samen op de foto ter gelegenheid van de plechtige communie van Jan Nouwen en Dinie van Zeelandt in 1948. De foto is gemaakt voor het huis van Sjef Nouwen op de Vlierdenseweg.

Vlnr:

  • 1e rij: Theo Bouwmans, Jochem Rooijakkers, Jo van de Kerkhof, Betsie van Zeelandt, Piet van de Kerkhof, Piet Rooijakkers, Nellie van de Kerkhof, Ria van de Kerkhof, Tonnie Nouwen, en Hannie van de Kerkhof.
  • 2e rij: Noud van Zeelandt, Jan Nouwen (communicant), Dinie van Zeelandt (communicant), Nella van Zeelandt, Tonnie van de Kerkhof, Corrie van de Kerkhof, Ria Poulisse, Anneke Nouwen en Jo Nouwen.[1]
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Met dank aan Tonnie van den Broek-Nouwen en Jos Nouwen, die na een oproep in de rubriek "Wie wat waar", onafhankelijk van elkaar, reageerden en de gewenste informatie en namen op 21 november 2014 aanleverden.



Indien u meer kunt vertellen over de foto(’s) in de rubriek Wie wat waar dan vragen wij u vriendelijk, onder vermelding van het relevante fotonummer, contact op te nemen met Hans of Anneke van Hoek e-mail: hoek300@ziggo.nl.
 
 
Icoon

Oude filmverslagen over Deurne

Heeft u nog oude filmbeelden over Deurne of haar kerkdorpen? Heemkundekring H.N. Ouwerling wil graag een (digitaal) kopie ervan in haar filmarchief opnemen en eventueel gebruiken voor DeurneWiki en andere publicaties.

Korte videoverslagen kunt u laten uploaden naar het YouTube kanaal van de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling. Contact opnemen met leden van de werkgroep Beeld en Geluid kan via info@heemkundekringdeurne.nl.
 
 
Icoon

Een historisch feitje

Een kusje voor een varkensschenk

Een kusje voor een varkensschenk

In de nacht van 12 juli 1644 kwamen twee ruiters bij het huis van Cornelis Aert van Riel. Ze bonsden met veel geweld op zijn deur. Cornelis hoorde de twee ruiters schreeuwen dat ze een “verckenschenck” van hem wilden.
Omdat Van Riel, de zaak niet vertrouwde en vreesde voor geweld, gaf hij hun een stuk varkensvlees door via het raam. De twee herriemakers rukten het hem uit zijn handen en vluchtten snel weg.
De vrouw van Cornelis van Riel, Sophia Aert Smits, verklaarde voor de schepenen van Deurne dat later een van de ruiters, Roeff Jan Geven, bij haar was gekomen om zijn spijt te betuigen en vroeg haar of hij het kon goedmaken met een “kuscken”.

Omdat Sophia hem niet een van de “quaetsten” vond heeft ze toegestaan dat Roeff haar toen een kusje gaf. Jan de Bottel was hiervan getuige.
 
 
Icoon

Colofon

DeurneWiki

  • DeurneWiki is een digitale historische encyclopedie over de gemeente Deurne.
  • DeurneWiki is een publicatie van heemkundekring H.N. Ouwerling.
  • Technisch gerealiseerd december 2009 door Joost de Haan.
  • Is gebaseerd op database webapplicatie MediaWiki 1.39.6.
  • Is gelanceerd op internet op 11 april 2010.
  • Beheer en coördinatie:
    • Leden van de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling schrijven, redigeren, plaatsen foto’s en updaten de teksten in de database en instrueren personen die aan deze activiteit deel willen nemen.
    • Technische beheer, opleidingen, training en advies: Joost de Haan
    • Duurzame digitale opslag, VPS: YourHosting

Contact

Algemeen

DeurneWiki huldigt het principe dat iedereen, waar ook ter wereld, alles en altijd kan wijzigen. Mogen bijdragen aan DeurneWiki is geen recht, maar een voorrecht. Wie dit voorrecht misbruikt kan geblokkeerd worden.

Disclaimer

Ofschoon alle teksten en afbeeldingen zorgvuldig gecontroleerd worden neemt het bestuur van heemkundekring H.N. Ouwerling geen verantwoording voor eventuele fouten, onvolledigheden of schending van auteursrechten in DeurneWiki. Zodra blijkt dat auteursrechten aantoonbaar geschonden zijn zal het betreffende stuk door de beheerders verwijderd of aangepast worden.

We doen ook ons uiterste best van alle betrokkenen toestemming te verkrijgen voor publicatie van gegevens over nog levende personen. Staan uw gegevens op deze website en hebt u daar bezwaar tegen, dan horen wij dat graag en zullen wij deze zonder navraag naar redenen verwijderen.
P Photography.png

Fotoarchief

Mens en Maatschappij
Mens en Maatschappij
Kcoloreditnl.png

Cultuur

Geschiedenis, Landen & Volken, Taal

Geschiedenis

Persoon

Persoon

P geography.png

Geografie