DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Hoogaltaar in de Sint-Willibrorduskerk van Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Op de achtergrond het hoogaltaar in de Sint-Willibrorduskerk van Deurne. Foto: Ton Hartjens

Het huidige Hoogaltaar in de Sint-Willibrorduskerk van Deurne is het altaar helemaal aan het uiteinde van het priesterkoor, ook wel hoofdaltaar genoemd, en is in 1901 tijdens het pastoraat van pastoor Bots in gebruik genomen.


In 1901 werd het oude hoogaltaar, afkomstig van het klooster St. Elisabeth onder Nunhem, uit de kerk verwijderd en is het huidige altaar geplaatst.

Het altaar dat anno 2014 nog steeds te zien is vertoont volgens een beschrijving van Hendrik Ouwerling in zijn krant de Zuidwillemsvaart van zaterdag 4 januari 1902 de tombe aan de Evangeliezijde het offer van Abraham en aan de Epistelzijde dat van Melchisedech en daartussen het onbevlekte Lam. Boven op de tafel in de nissen de vier Evangelisten in zittende houding. Aan beide zijden van het tabernakel een tafereel uit het leven van de H. Willibrordus. Zijn evangelische prediking en aan de andere zijde wijding tot bisschop. Boven die taferelen in de hoog opschietende pinakels, de beelden van de H. Michael en de H. Josef. Het tabernakel het middelpunt van het kunstwerk, wordt geflankeerd door twee engelen figuren. De beelden op de hoeken van het altaar, zijn bisschoppen die als bijzondere vereerders van het H. Sacrament bekend zijn. De Calvarieberg verheft zich niet zo hoog als de pinakels aan beide zijden met de beelden van H. Michael en de H. Josef. Op de Calvarienberg zien wij de H. Maria en de H. Johannus kijkend naar Jezus die de woorden spreekt: "Vrouwe ziedaar Uw zoon."

Het altaar werd vervaardigd door beeldhouwer Jan Custers uit Stratum (Eindhoven) Het tabernakel is een werk van de Hendrikus (Driek) van Gardinge uit Eindhoven.

Na de veranderingen in de liturgie in de jaren zestig van de 20e eeuw wordt het hoogaltaar niet meer voor de eredienst gebruikt maar het volksaltaar dat ervóór geplaatst is.