DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Hubertus Christianus Maria Timmermans (1931)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Huub Timmermans)
Ga naar: navigatie, zoeken
Huub Timmermans
Huub Timmermans2.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Hubertus Christianus Maria Timmermans
Roepnaam Huub
Geboorteplaats Asten (parochie Liessel)
Geboortedatum 27 mei 1931
Beroep(en) technisch vertaler
Jan en Huub Timmermans in de schoolbank.
Zie "Mijn schooltijd".
Foto: collectie LHE – Huub Timmermans
Reünie klasgenoten Huub Timmermans voor gemeenschapshuis De Kastanje in Liessel op 27 mei 2009. Klik op het icoontje voor meer informatie.

Hubertus Christianus Maria (Huub) Timmermans (1931) emigreerde op 16 mei 1950 met zijn ouders, broer en zussen naar Canada.


Huub is een zoon van de Astense landbouwer Cornelis Timmermans (1893-1988) en de Astense Theodora Verbugt (1892-1994) en een kleinzoon van Leonard Verbugt (1865-1953).
Hij volgde de lagere jongensschool in Liessel, daarna de mulo in Asten en was een actief lid van de Jongeboerenstand. Zijn studie aan de kweekschool in Eindhoven moest hij voortijdig afbreken, nadat het gezin Timmermans in mei 1950 naar Canada emigreerde.

In 1956 werd Huub Timmermans Canadees staatsburger, maar vanwege familieomstandigheden was hij van 1961 tot 1966 weer in Nederland. In die periode werkte hij bij DAF als technisch vertaler. [1]

Mijn schooltijd[bewerken]

Ter herinnering aan mijn schooltijd zegt het bordje. Op de foto zit ik rechts van broer Jan die al stevig pen en papier vasthoudt, terwijl ik hoopvol uitkijk naar dat vogeltje dat uit die meneer zijn apparatuur te voorschijn moet komen.

Het was april 1938 en zuster Anastatia van de bewaarschool knoopte mijn jasje om mijn stevig buikje met de woorden dat ik best een braaf jongetje was geweest. Zo stapte ik fier af naar de 'grootte' school. Het dichtstbijzijnde klaslokaal aan de wegkant vanuit de kom werd voor mij de eerste klas en kwam onder leiding te staan van de kersverse leraar Martinus Hubertus (Tjeu) Engels (1912-1993) [2]. Al gauw besefte ik dat mijn buurjongen, die in maart jarig was een klas hoger zat dan ik wat me mijn hele verdere leven dwars heeft gezeten want hij bleek in mijn ogen meer 'mans' alleen al omdat hij een klas hoger zat. Men diende voor 1 april van het jaar zeven jaar oud te zijn om toegelaten te worden.

Het klaslokaal zag er indrukwekkend uit met kleurrijke wandborden. Of aanvankelijk leien en griffels gebruikt werden is me niet duidelijk gebleven al herinner ik me die gebruikt te hebben. Tweepersoons lessenaars in rijen vulde het lokaal. Deze hadden een schuinsaflopend, opklapbaar blad waaronder men een en ander kon wegleggen zoals de ‘knik’ met boterhammen voor het middagmaal voor de overblijvers, knikkers en een 'bolker' om mee te 'bolkeren' of 'tiktakken' tijdens de rustpauzes. Een bolker was een ronde bal van ijzer voor tien cent gewoonlijk door de dorpssmid gesmeed. Knikkers waren van geglazuurd klei en kosten 1 cent per 20 stuks in de Winkel van Veltmans. De gleuf in de lessenaar was bestemd voor potlood, pen en liniaal. In een rond gat in de bovenkant stond de inktpot. De schrijfpen had een beugeltje dat om een vinger geslagen werd tijdens het schrijven voor wat meer houvast. Ik was een linkspoot en hanteerde automatisch de pen met de linkerhand. Dan kwam meester Engels langs en mepte met de liniaal op mijn vingers. Het moest rechts zijn en niet anders. Schoonschrift zat er voor mij aldus niet aan!

Het eerste schooljaar was amper voorbij of geruchten van mobilisatie deden de ronde. Soldaten hadden we nooit eerder gezien, maar aldra wemelde het ervan. Men sprak van de Peeldivisie. Inkwartiering van soldaten volgde op de voet; ook in de school zelf. Op de binnenplaats van het patronaat/parochiehuis werd een veldkeuken ingericht. Nadien werd de school in beslag genomen en wij leerlingen gingen daarna voor halve dagen naar de meisjesschool.

Vanwege onderbrekingen toen en gedurende de oorlogsjaren – speciaal tegen het einde ervan – kreeg het onderwijs een achterstand te verduren welke me later op de ulo-school door de leraar onder de neus gewreven werd. "Timmermans, je staat twee jaar achter op de leerlingen alhier." Met hard ploeteren behaalde ik toch mijn diploma!

Bibliografie[bewerken]

Verder leverde Huub Timmermans een bijdrage aan het boek Liessel brandt (1994) en het boek 'In de voetsporen van Hollidee' (2011) over het onderwerp 'Stront'.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Weekblad voor Deurne, editie 11 mei 2000
  2. Zoon van Gerardus Engels (1883-1965)