Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Intocht Sinterklaas in Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Intocht Sinterklaas Deurne)
Ga naar: navigatie, zoeken
Intocht in 1982, foto Pieter Koolen

De intocht van Sinterklaas in Deurne zorgt vanaf 1942 jaarlijks voor een grote toestroom van kinderen.


Het was Heinz Cerfontaine die er in 1942 voor zorgde dat Sinterklaas ook ieder jaar naar Deurne kwam. Het feest werd al wel in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw gevierd in besloten familiekring en door werkgevers die hun personeel voorzagen van wat geld of lekkers.

In 1942 arriveerde hij op 5 december om 13.26 uur voor het eerst met de trein op het station te Deurne. Hij bracht als eerste een bezoek aan de jongens van de Nederlandsche Arbeidsdienst in het kamp De Roode Braak achter Vreekwijk. Daarna maakte hij een rit door het centrum van Deurne, waar op de Markt het toegestroomde publiek Sinterklaas toezong.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het feest wat groter van opzet en werd het georganiseerd door de Stichting Oranjevereniging Deurne.

Op 6 december 1958 schreef Peter Vink in zijn wekelijkse kroniek Dit Deurne van ons:

PAS VANDAAG IS HET DE DAG

... Op 6 december denkt eigenlijk geen mens meer aan me. Zelfs niet de kinderen. Die hebben dan al lang hun speelgoed en hun buikpijn te pakken. De grote mensen prakkizeren er niet over hoe wij weer terug komen. Een ondankbaar stel zijn jullie eigenlijk.... Als we in Amsterdam worden ontvangen, loopt de hele stad uit. Dan kan het nooit genoeg kosten en dan wagen de makkers van jouw fotograaf hun leven om toch maar vooral een mooie foto van mij te maken.... Tot zo ver is iedereen boordevol van goede bedoelingen. Maar geen sterveling maakt er zich druk over met welke boot, op welke dag en op welk uur wij weer voet aan boord zetten om de terugreis te ondernemen. Dan heb ik als Sinterklaas een tweede bezwaar. Jullie laten mij steeds vroeger komen. In de krant staan al maanden van tevoren advertenties van grote winkelbedrijven en prompt komen er dan begin november al brieven om te vragen waar ik blijf... Als dat zo door gaat zit ik binnenkort tussen mijn vrienden van Allerheiligen. En let eens op hoe snel nu weer de kerstbomen te voorschijn gehaald worden. Op zo'n manier vieren we straks Pasen tijdens de kerstdagen en Sinterklaas in de herfstvakantie. Me dunkt, je moest daar maar eens iets over in die krant van je zetten...
Strooigoed.jpg

In de jaren zeventig van de vorige eeuw arriveerde Sinterklaas voor het eerst al in november. De organisatie ervan werd overgenomen door zwemvereniging Deurnese Watervrienden die voor een feestelijk intocht zorgde. Er werd gul met strooigoed gestrooid.

Huub Jagers was 25 jaar lang de sinterklaas bij de intocht in Deurne.

Alle kerkdorpen hielden in de jaren '80 van de vorige eeuw daarnaast ook hun eigen intocht.

Eind 2000 dreigde de intocht van Sinterklaas vanwege een tekort aan financiële middelen uit Deurne te verdwijnen. De Ondernemersvereniging Deurne (OVD), de grote sponsor van dit jaarlijkse festijn, kon of wilde de steeds duurder wordende intocht niet betalen.

Hans van den Einden slaagde erin om het tekort van 1300 gulden in één klap bij elkaar te krijgen. Tot 1999 was alleen de ondernemersvereniging de geldschieter, de Stichting Sint-Nicolaasgilde hoopte dat er een breder maatschappelijk draagvlak kwam door bewoners van Deurne aan te schrijven om de intocht te sponsoren.

Het Sint-Nicolaasgilde kon jaarlijks blijven rekenen op een bijdrage van tweeduizend gulden van de ondernemersvereniging en giften van vaste sponsors, jaarlijks minimaal 500 gulden, en vaste donateurs, jaarlijkse minimaal 25 gulden.

Zwemvereniging Deurnese Watervrienden bleef de organisatie rond de intocht verzorgen.

Aankomst Sinterklaas in 2007[bewerken]

Richard van Gestel en Wilma van Aggelen van Videoclub Deurne maakten een nieuwsfilm over de aankomst van Sint Nicolaas in Deurne.

Intocht 2010[bewerken]

De 37e intocht van Sinterklaas op 14 november 2010 verliep in Deurne wat anders dan normaal. Pro Rail was juist in dat weekend bezig met werkzaamheden aan de spoorlijn, zodat de treinen van de Nederlandse Spoorwegen niet konden rijden tussen Eindhoven en Venlo. Dat was een probleem voor Sinterklaas die, zoals gewoonlijk, per trein arriveerde in Deurne. De Spoorwegen wilde de goedheiligman en de kinderen in Deurne niet teleurstellen en zorgde voor een alternatief vervoermiddel.

Sinterklaas arriveerde in een Stanley stoomauto uit 1912 en zijn pieten in verschillende oldtimers afkomstig van de Deurnese Oldtimer Club. In optocht ging het vervolgens naar de Markt, waar Sinterklaas ontvangen werd door waarnemend burgemeester Peter Grem.

Intocht 2014[bewerken]

In 2014 werd de intocht van Sinterklaas in het centrum van Deurne gewijzigd. Dit keer was namelijk het Dinghuis de startlocatie. Samen met drumfanfare Peelland vertrok de Sint met zijn gevolg vanaf die plek via het Haageind naar de Markt waar het gezelschap door burgemeester Hilko Mak werd verwelkomd.

Met de nieuwe startlocatie bij het Dinghuis maakte de organisatie een einde aan een jarenlange traditie om Sinterklaas bij het station te onthalen. Volgens de organiserende zwemvereniging Deurnese Watervrienden was de keuze voor het Dinghuis het gevolg van een kleiner budget.

Overigens kon de organisatie na overleg met de gemeente Deurne tijdens de intocht beschikken over traditionele Zwarte Pieten omdat men in de landelijke Pieten-discussie als Deurne niet voorop wilde lopen.