U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johanna Louwers (1914-1975)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johanna Louwers
24.252 - uitsnede.jpg
Foto: collectie Betje Lutters.
Persoonsinformatie
Volledige naam Johanna Louwers
Roepnaam Anna
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 4 oktober 1914
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 24 november 1975
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) onderwijzeres, kleuterleidster
Bidprentje NBA
Anna op jeugdige leeftijd.

Johanna (Anna) Louwers (1914-1975) was onderwijzeres aan de kleuterschool in Deurne.


Anna was het zesde kind en derde dochter uit het gezin van de landbouwer Antonius Louwers (1871-1953) en Francisca Michels (1878-1970). Ze groeide op aan het Kerkeind A.458 en A.500. Later verhuisde ze naar Bakelschedijk D.149.

Ze studeerde voor onderwijzeres aan de kweekschool van de Zusters Franciscanessen in Veghel. Haar zeven jaar oudere zus Marie (zuster Antonius) was in het klooster getreden en afgestudeerd als lerares Aardrijkskunde en Engels en was directrice van die kweekschool.

Toen ze afgestuurd was waren er aan de lagere meisjesschool aan de Visser geen vacatures maar in Zeilberg, met zusters van de zelfde orde was een bewaarschool gekomen en daar kon ze toen gaan werken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 werd de school gevorderd en werden er soldaten ingekwartierd. De jeugd van Zeilberg moest (weer) naar school in Deurne. Anna Louwers bleef tijdens de oorlog, en ook daarna tot 1947, thuis want er was geen werk.

In 1947 werd ze benaderd en benoemd door de toenmalige pastoor van Brouwhuis. Van 1947 tot en met 1951 heeft ze, met lesmateriaal dat ze zelf kocht, in het patronaat les gegeven aan kleuters van Brouwhuis. Anna werkte daar vier jaren van 's morgens vroeg van 07.00 uur om de kachel aan te maken tot 's middags 16.00 uur en dat allemaal pro Deo want mijnheer pastoor had geen geld om haar salaris te betalen.

In 1951 kreeg ze dan de langverwachte aanstelling aan de bewaarschool aan de Visser in haar woonplaats Deurne. Anna hield zielsveel van de kleuters en met muziek, blokfluit, mandoline leerde ze de Deurnese kleuters veel kleuterliedjes. Ze zat ook altijd vol verhalen, had veel humor om met kinderen om te gaan.

In 1966 werd ze ziek en dacht weer heel vlug beter te zijn, maar het liep anders dan ze zelf verwacht had. Uiteindelijk heeft ze om gezondheidsredenen haar baan en haar kleutertjes vaarwel moeten zeggen. Ze vond het ook heel erg voor haar nichtje Jo die in 1954 eveneens voor kleuterleidster was gaan studeren. Haar nichtje bracht vele uren bij haar tante in haar kleuterklas door met het maken van bordtekeningen en muzikale oefeningen waardoor ze op haar 18e jaar gediplomeerd werd en kleuterleidster kon worden op de school in Brouwhuis waar Anna zelf ook gewerkt had.

Personeel bewaarschool aan de Visser in 1957.
Foto: collectie Betje Lutters.