Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Johannes Godefridus Aarts (1937)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Johannes Godefridus Aarts
29.448.jpg
Foto: collectie oude parochie
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Godefridus Aarts
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Vlierden
Geboortedatum 28 februari 1937
Beroep(en) geestelijke

Johannes Godefridus (Jan) Aarts (1937) was een pater uit Vlierden.


Jan was de middelste zoon uit het gezin met elf kinderen van Godefridus Aarts (1901-1977) en Johanna Antonetta (Janske) Kijzers (1903-1992). Zijn vader werd in Asten geboren en zijn moeder in Ommel.

Op de ambachtsschool in Helmond raakte hij onder de indruk van het verhaal van zijn godsdienstleraar. Na de ambachtsschool ging hij naar het klein seminarie op Christus Koning in Helmond en in Bergen op Zoom waar hij in 1958 zijn gymnasiumdiploma ontving. Hij was twintig jaar toen hij tijdens zijn noviciaat bij de priesters van het Heilig Hart (SCJ) in Asten het kloosterleven leerde kennen. Na dat jaar studeerde hij filosofie in het studiehuis van de orde in Liesbosch.

Begin jaren zestig studeerde hij theologie aan de pauselijke universiteit in Rome.

Op 19 december 1964 werd pater Jan Aarts SCJ in Rome tot priester gewijd. Zijn hele familie was daarbij aanwezig. In de daarop volgende zomer vierde hij zijn eerste heilige mis in de Sint-Willibrorduskerk van Vlierden, waar hij is geboren en opgegroeid.

Na zijn priesterwijding in Rome zond de congregatie hem uit naar Finland. De paters SCJ zijn daar al vanaf 1907 werkzaam. De katholieke kerk in Finland is een kleine, vitale diasporakerk. Hij werkte daar met veel inzet en plezier gedurende 36 jaar.

In Finland promoveerde pater Aarts op een proefschrift over het kerkelijk ambt bij Luther. Naast de verzorging van oecumenische contacten was hij ook lange tijd vicaris-generaal en enige tijd administrator van het bisdom. Het pastoorschap lag hem echter het beste: kerkgemeenschap opbouwen in geloof, hoop en liefde.

In 2002 keerde hij vanwege bijzondere omstandigheden terug naar Nederland. Daarna werkte hij als priester in het Bernadetteklooster van de Zusters van het Heilig Hart in Maliskamp. Daarnaast deed hij projectwerk voor het bisdom Helsinki. Op dit moment legt hij de laatste hand aan de vertaling van het katholiek gebedenboek in het Fins. Hij werkt als vaste assistent in de parochie van 's-Hertogenbosch.

Op 19 december 1964 werd pater Jan Aarts in Rome tot priester gewijd. Zijn hele familie was daarbij aanwezig.
Foto's: collectie oude parochie (links) en r.k. parochie Vlierden (rechts)