DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Johannes Haseldonck

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Johannes Haseldonck (Hasseldonk, Asseldonck) was een in Vlierden, waarschijnlijk op de Hazeldonk, geboren priester.


Op 19 december 1660 werd hij geïmmatriculeerd te Leuven en studeerde Artes aan de pedagogie De Burcht. Zijn studies werden betaald (dives) en hij was minderjarig. Hij promoveerde op 14 november 1662 tot Artium Licentiatus als 131ste van 193 kandidaten. Hij studeerde verder theologie.

Rond 1663 was hij, zoals veel andere priesters, uit de Meierij verbannen. Op 13 maart 1663 diende hij bij de Staten Generaal een verzoek in om hier toch te mogen zijn om er enkele zaken te regelen. Het verzoek werd afgewezen.

Later werden de regels wat versoepeld en kon hij hier toch verblijven. Op 12 augustus 1666 werd hij met meerderheid van stemmen gekozen tot biechtvader van de nonnen van Ommel. Hij had al gedurende ongeveer een half jaar samengewerkt met de op 13 juli 1666 overleden vorige biechtvader Jacob van den Boomen. In het memorieboek van het Ommelse klooster wordt over Haseldonck het volgende (vrij vertaald) geschreven:

Wij hebben nu ondervonden hoe groot het verschil is tussen de hulp van ordegeestelijken en wereldgeestelijken, hoe goed en stichtelijk hun leven ook mag zijn. Want ook al ging onze laatste wereldgeestelijke biechtvader ons goed voor en onderrichtte zowel met zijn woorden als met zijn goede voorbeeld, toch had hij weinig respect bij enkele religieuzen, die meer om hem en zijn goede vermaningen gekheid maakten als als dat ze bereid waren om hem te volgen. Ja, hij is zelfs van verdriet gestorven op 30 december 1672.

Hij werd in 1670 pastoor te Heeze.