Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Jonge Wacht Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Groep "Jonge Wachters" in Deurne circa 1930 voor de ingang van het patronaatgebouw Rust Roest. Klik op het icoon voor de namen.
Foto: collectie Thea van de Mortel-van der Burgt
Jonge Wacht voor de serre achter de oude pastorie aan de Kerkstraat in Deurne, circa 1935.Klik op het icoon voor de namen.
Foto: collectie Piet Nies

Jonge Wacht (1928-1941) was een katholieke jeugdbeweging, voortgekomen uit de het Patronaat maar met elementen van scouting.


De Jonge Wacht was een beweging die heel wat overnam van de verkenners, maar niet gebonden was aan de strenge wet. In 1941 werd de Jonge Wacht in opdracht van de Duitse bezetter opgeheven.

De Jonge Wacht in Deurne werd tussen 1928 en 1929 opgericht door kapelaan Claassen (naast pastoor Roes de grote promotor van het jeugdwerk in die tijd) en Harrie van der Burgt was de leider van de Jonge Wacht in Deurne.

Voordat de "Jonge Wacht" in Deurne werd opgericht was er al jeugdwerk voor de jongens in de vorm van het Patronaat. Men vermaakte zich in en buiten zaal Rust Roest aan de Kruisstraat. Deze zaal kreeg al spoedig de bijnaam " Patronaat" en de jongens die daar regelmatig kwamen Patronaats-jongens. In de volksmond zei men "Hij is bij het patronaat".

Waar nu de Molenlaan is gelegen, was vroeger een zandweg die naar de molen van Holten ging. Aan deze weg was vlak bij de molen een voetbalveld gelegen dat bespeeld werd door de jongens van de "Jonge Wacht". Het voetbalveld kon men ook bereiken via een paadje dwars door het veld vanaf de Molenstraat waar nu het begin is van de Europastraat. Men kwam dan uit bij het huis waar het gezin van Francis (Cis) Noijen (1896-1981) toen woonde en dat in 1972 is afgebroken. Tussen dit huis en de molen lag het voetbalveld.

In een later stadium is deze groep geüniformeerd en nog later, in 1934, kwam de verkennerij er nog bij. De groep maakte ook gezamenlijk uitstapjes, zelfs naar het buitenland en liep marsen door het dorp.

In augustus 1940 werden er voorbereidingen getroffen tot het oprichten van een afdeling van De Jonge Wacht in Zeilberg. Of deze er ook werkelijk gekomen is, is niet bekend.

De Jonge Wacht werd in juli 1941 opgeheven en op 31 juli 1941 mocht een Deurnes studentenclubje, waar onder andere Henk Blaauw lid van was, de blokhut van de Jonge Wacht als hun home gebruiken[1]


Jonge Werkman was een andere jeugdvereniging die kapelaan Claassen in dezelfde periode opgericht heeft.


Referenties
  1. Schreef Henk Blaauw op blz 51 van zijn autobiografisch boek “Het kostbare van ons bestaan” (1999)