DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Jongetje van 10 jaar schiet een schutter dood

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

In 1797 vond een tragisch ongeval plaats in Deurne. De plaats van handeling was het veld van Christiaan Leonhardi. Leonardi woonde destijds op de hoek van de huidige Heuvelstraat en de Helmondseweg, ongeveer waar nu een chinees restaurant is.

Op 11 december van dat jaar waren daar rond twee uur 's middags Jan en Antonie Strijbosch, Jan Hendrik Munsters en Albertus Gerardus Groeneman samengekomen. Er was een weddenschap afgesloten over de vraag of men wel of niet door een hoed kon schieten en deze samenkomst moest daarover uitsluitsel geven. De gepensionneerde beroepsmilitair en jager Leonhardi bezat uiteraard een geweer. Diens 10-jarige zoon George Christiaan[1] ging binnen het (geladen) geweer halen en wilde het overhandigen aan Groeneman. Daarbij ging er iets mis, het geweer ging af en de 33-jarige Jan Hendrik Munsters werd dodelijk in de hartstreek getroffen.

Jan en Antonie Strijbosch verklaarden later dat er absoluut geen sprake was van ruzie maar dat het een triest en onbedoeld ongeluk was.[2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Hij huwde later met Marie Sophia Deloije en overleed te Bergen op Zoom op 9 mei 1859.
  2. RHCe Recht.Arch. Deurne inv.nr. 148 folio 107.