DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Josef Maria Arnoldus Reijnders (1910-1971)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Jozef Reijnders)
Ga naar: navigatie, zoeken
Josef Maria Arnoldus Reijnders
31.255.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Josef Maria Arnoldus Reijnders
Roepnaam Jozef / Sjef
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 14 november 1910
Overl.plaats Eindhoven
Overl.datum 14 steptember 1971
Partner(s) Maria Scholts (1912-1985)
Beroep(en) onderwijzer, adjunct-directeur
Sjef op jonge leeftijd bij DAF.
Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto's: collectie Co Reijnders

Josef Maria Arnoldus (Sjef) Reijnders (1910-1971) begon zijn carrière als leraar in het lager onderwijs en klom op tot lid van de raad van bestuur van DAF in Eindhoven.


Sjef was het achtste kind uit het gezin van de winkelier Petrus Hubertus (Piet) Reijnders en Johanna Smolders (1873-1935).

Hij huwde op 17 augustus 1939 te Eindhoven met Maria Scholts, (Schaesberg 16 juli 1912 - Deurne 27 augustus 1985), dochter van apothekersbediende Jacobus Augustinus Scholts (1881-1947) en Maaike Jacoba Betist (1881-1961). Haar vader was in Amsterdam geboren en haar moeder in Brielle.

Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren:

  1. Johanna Maria Elisabeth Jacoba,
  2. Maria Johanna Gemma,
  3. Petrus Hubertus Jacobus,
  4. Jacobus Augustinus Henricus,
  5. Elisabeth Johanna Cornelia,

Sjef was aanvankelijk onderwijzer in het lager onderwijs. Hij kwam op 1 januari 1934 als eerste boekhouder bij DAF, het bedrijf van zijn schoonbroer Hub van Doorne met nog maar zeven man personeel, in dienst om de financiële zaken bij te houden. Dankzij een goed inzicht in belastingzaken, pensioenaangelegenheden en financiering van de onderneming op korte en lange termijn maakte hij snel carrière.

Na de Tweede Wereldoorlog, in 1945 werd hij als procuratiehouder onder andere belast met de financiële voorbereiding van de automobielfabriek. In 1953, bij zijn 25-jarlg dienstjubileum, werd hij adjunct-directeur, een van zijn taken was toen het vaststellen van de prijzen van de DAF-producten.

Bij de bestuursreorganisatie in 1961 werd hij opgenomen in de Raad van Bestuur van DAF. Zijn taken zijn toen buiten de administratieve sector komen te liggen, zo heeft hij bijvoorbeeld praktisch alle buitenlandse vestigingen van DAF opgericht.

Onder zijn leiding groeide de administratieve sector bij DAF tot het ponskaartsysteem (1953), de kleine computer (1960) en het "mainframe" computer (1966). In vergelijking met de situatie op 1 januari 1934 toen hij in de Burghstraat zijn loopbaan bij DAF begon, een eigenlijk nauwelijks te beschrijven verschil. Toen was hij de enige boekhouder op de fabrieksadministratie met als hulpkracht een kantoorjuffrouw.

Daarnaast vervulde Sjef Reijnders als bestuurslid van de Stichting Pensioenfonds een belangrijke taak in de sociale verzorging van het DAF-personeel, terwijl hij ook als adviseur van de Eindhovense personeelsvereniging een grote bijdrage heeft geleverd aan de bloei van die vereniging.

In het maatschappelijk leven vervulde Sjef Reijnders bestuursfuncties in de Stichting Vakantiekampen Gehandicapten en het Rooms Katholiek Kerkbestuur Sint Martinus te Eindhoven. Ook was hij voorzitter van de President Roosevelt Stichting voor lichamelijk gehandicapten.

Onderscheiding[bewerken]

In 1965 werd Sjef benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Bij die gelegenheid gaf Hub van Doorne aan dat zijn zwager de gave had de juiste oplossingen te vinden in de veelal gecompliceerde financieel-economische problemen welke moderne bedrijfsvoering met zich mee bracht.