Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Judocus de Veth (1685-1767)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Judocus de Veth
Persoonsinformatie
Volledige naam Judocus de Veth
Roepnaam Joost
Geboorteplaats Bakel
Geboortedatum 1 mei 1685
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 4 mei 1767
Partner(s) Anna van den Bogaert
Beroep(en) landbouwer, schepen, bierbrouwer, herbergier

Judocus (Joost) de Veth was bierbrouwer en herbergier in herberg De Zwaan en schepen van de heerlijkheid Deurne.


Joost de Vet(h) was een gegoed burger van Deurne in de 18de eeuw. Hij was schepen van Deurne en herbergier in herberg De Zwaan waaraan tevens een brouwerij verbonden was. De herberg en de brouwerij stonden op een perceel dat de huidige adressen Markt 8, Markt 7 en Markt 6 bestreek. Herberg De Zwaan had destijds echter zijn ingang aan de zijde van de Visser.

In 1726 werd Joost de Vet door koop van Louis Antoni Hurkmans eigenaar van de helft van herberg de Zwaan en de bijhorende brouwerij. In 1743 kocht Joost de Vet bovendien de Craijenhut van Michiel van Craijel. Tot de koop hoorden behalve het woninkje ook nog de daarin aanwezige twee koetsen en een schop. Hij betaalde voor het geheel 100 gulden. De herberg was in 1726 door Van Craijel gebouwd op gemeentegrond. De koopovereenkomst heeft daarom alleen betrekking op de gebouwen.

De Vet ging niet zelf in de hut wonen maar verhuurde deze aan Jan Willem van Bommel, waarschijnlijk met de verbindende voorwaarde dat Van Bommel zijn drank zou betrekken bij zijn broodheer Joost de Vet.

Bij de brand van 4 juni 1765 ging een boerderij op het Derp, waarvan hij en zijn kinderen eigenaar waren, in vlammen op.

Met de dood van Emerentiana Maria de Veth (Gemert, 21 juni 1845 - Gemert, 25 juli 1927) stierf deze notabele tak van de familie De Veth, de afstammelingen van Judocus de Veth (1685-1767), in mannelijke lijn uit.