DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Kantongerecht Asten

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Zowel de gemeente Deurne en Liessel als de gemeente Vlierden maakten van 1838 tot 1877 deel uit van het kanton Asten. Daar was het kantongerecht Asten gevestigd.

Algemeen[bewerken]

Het kantongerecht Asten was van 1838 tot 1877 een van de kantongerechten in Nederland. Bij de oprichting was Asten het tweede kanton van het arrondissement Eindhoven. Het werd gevormd uit het voormalige vredegerecht Asten en een deel van het opgeheven vredegerecht Gemert. Het was een kantongerecht van de vijfde klasse en was gevestigd in een pand aan de Molenstraat te Asten.

Het kanton[bewerken]

Kantons werden in Nederland ingevoerd tijdens de Franse overheersing. In ieder kanton zetelde een vrederechter. In 1838 werd deze vervangen door de kantonrechter. Het kanton Asten bestond uit de gemeenten Asten, Bakel en Milheeze, Budel, Deurne en Liessel, Heeze, Leende, Lierop, Maarheeze, Soerendonk, Someren, Sterkel en Gastel en Vlierden. Het kanton maakte deel uit van het tweede arrondissement van Noord-Brabant: het arrondissement Eindhoven.

Bij de eerste grote herindeling van gerechtsgebieden werd het kantongerecht Asten in 1877 opgeheven. Het werd grotendeels toegevoegd aan het kantongerecht Helmond, alleen de gemeente Heeze ging over naar het kantongerecht Eindhoven.