DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Klooster in de oude pastorie aan de Korte Steenweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De oude pastorie aan de Korte Steenweg. Deze foto komt uit de kloosterarchieven van St. Agatha. Het is onbekend wanneer de foto gemaakt is

Het tijdelijk klooster in de oude pastorie aan de huidige Martinetstraat werd op 13 mei 1856 betrokken door de eerste vier zusters Franciscanessen uit Veghel.


De zusters Maria Bernardine van Hooff, Augustin Jonkbloet, Birgitta vd Linden en Clara van Erp vonden in dit klooster, dat was toegewijd aan Sint-Jozef, in afwachting van de bouw van het klooster aan de Visser, een tijdelijk verblijf. De Pastorie aan de Korte Steenweg was kort daarvoor als pastorie verlaten omdat de nieuwgebouwde pastorie aan de Kerkstraat opgeleverd was.

Naaischool[bewerken]

Nog geen week na de komst van de zusters, op 19 mei 1856, startten de zusters er een naaischool. Liefst 80 meisjes boven de 7 jaar hadden zich, op aandringen van de pastoor, hiervoor aangemeld. De naaischool was waarschijnlijk voornamelijk een dekmantel, omdat er nog geen officiële toestemming was verleend tot het geven van regulier lager onderwijs aan de kinderen.

Kapelletje[bewerken]

De zusters hadden er ook een kapelletje ingericht, waarin de pastoor vanaf 15 juli 1856 ook regelmatig de H. Mis opdroeg.

Toen het nieuwe klooster aan de Visser gereed was, verlieten de nonnen, dat waren er inmiddels zes, met de twee dames die er in pension waren, op 22 oktober 1858 dit gebouw. Het onderwijs werd hier nog tot in november voortgezet.

Bron[bewerken]

  • Kloosterarchieven St. Agatha - Memoriaal in het archief van de zusters Franciscanessen inv.nr. 579.