DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Kruisbeeld (Helmondseweg)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Het vernielde kruisbeeld.
Herinzegening september 1961.
Foto: collectie Toon Timmers
Ingezegend 14 september 1997.
Foto: collectie Nellie van Wetten

Het kruisbeeld aan de Helmondseweg bij de aansluiting op de Helmondsingel in Deurne staat daar al, zij het in verschillende vormen, vanaf november 1928 en had herhaaldelijk te lijden van vandalisme.


Het eerste kruisbeeld, dat daar in 1928 verscheen, was ook het eerste in een grote reeks kruisbeelden die door de Van Thiel-stichting langs de openbare wegen in Noord-Brabant geplaatst werden.

In 1961 werd door de inspanning van de buurtvereniging Helmondseweg een nieuw kruisbeeld geplaatst. Het werd op zondag 24 september 1961 ingezegend door kapelaan Westerlaken, in het bijzijn van burgemeester Hoebens, Piet de Gouw van de dienst Openbare Werken, de voorzitter A. Verbakel en veel leden van de buurtvereniging.

In 1989 werd het kruisbeeld door vandalen vernield. De buurtbewoners Jan Zegers en Willem Bos namen toen het initiatief tot het verzamelen van gelden voor een restauratie. Er werd bij de buurtbewoners 2.700 gulden opgehaald en het herstel kon worden uitgevoerd door Emily Gossens uit Venray. Bij de inwijding door pastoor Harrie Adriaensen werd het onderhoud van het kruisbeeld overgedragen aan de Stichting Maria-Vredeskapel.

Kunstenaar Bart Jansen van Het Ambacht in het Gelderse Haalderen vervaardigde in 1997 een nieuw kruisbeeld.[1] Het beeld eind juli 1997 geplaatst en op 14 september daar aan volgend op de feestdag van Kruisverheffing ingezegend. In het Bisdomblad van 12 september 1997 verscheen onder de kop Meditatie bij een kruisbeeld een overweging van de hand van Jan Willem Schneider, toenmalig pastoor van de Heilige Geestparochie.

In 1990 kreeg de directe omgeving van het kruisbeeld een flinke opknapbeurt, er verschenen struiken en planten rond het kruisbeeld en er kwam een rustbank.

In 2013 werd door een of meer onbekenden de arm van het corpus geslagen. Bij het demonteren door medewerkers van de gemeente ter reparatie raakte het corpus nog meer beschadigd.

Saillant en wellicht niet geheel toevallig gegeven is dat in de achttiende eeuw niet ver van deze plek de Deurnese galg stond waar executies door middel van ophanging plaatsvonden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Thom van der Straaten - "Het Ambacht Haalderen" in D'n Uytbeyndel nummer 76 voorjaar 2012 bladzijden 30-33.