DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Mobilisatiecomplex

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf MOB-complex)
Ga naar: navigatie, zoeken
Veel van die meegenomen goederen werden teruggebracht en verzameld op de Markt in Deurne. Op de achtergrond de Molenstraat; rechts het geboortehuis van Johannes Florentius Martinet (1729-1795) aan de Markt 12. Foto collectie Jan Keijzers

Een mobilisatiecomplex of MOB-complex is de naam voor een complex van militaire gebouwen met bijbehorende infrastructuur dat een rol speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog en tijdens de "Koude Oorlog". Meestal waren ze van omstreeks 1956 tot omstreeks 2000 in bedrijf.

De gemeente Deurne heeft ook een historie op dit gebied en herbergt een aantal gewezen MOB-complexen:

Tijdens de Mobilisatie 1939-1940 was Deurne een groot mobilisatiedorp. Duizenden Nederlandse 27 RI militairen waren op diverse plaatsen in ons dorp gelegerd met huize De Romein als hun hoofdkwartier. In de oude houten gebouwen van Graan- en meelhandel Schiks , toen ook wel Kazerne De Peelturf genoemd, was de keuken gehuisvest voor de militairen die in het centrum van Deurne gelegerd waren. Aan de Langstraat in Walsberg, voor de bossen waar nu het kerkhof is en enkele woningen staan, was een groot kampement. Langs de spoorlijn nabij het station, in het gebouw waar later Thermo-Centre Deurne gevestigd werd, was een Mobilisatiecomplex met grote magazijnen en een munitie opslagplaats van het leger maar ook in Liessel, Neerkant en Helenaveen werd veel materiaal opgeslagen. Materiaal zoals levensmiddelen, kleding, meubels etc.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moesten de Nederlandse militairen op hoog bevel de Peelstellingen verlaten. De vele soldaten “vluchtten”, vaak in paniek en chaos, uit hun stellingen en kampementen en lieten dus veel munitie en bruikbaar materieel achter. Voordat deze spullen in handen zouden kunnen vallen van de binnendringende Duitsers maakten veel Deurnenaren zich meester van de achtergelaten en voor hen bruikbare spullen. Nadat Deurne door de Duitsers “veroverd” was kwam er een bevel van Duitse officieren dat alles wat uit de magazijnen was meegenomen weer ingeleverd moest worden. Men kon het uit vrije wil en ongestraft op de Markt terugbrengen. Gaf men geen gehoor aan deze oproep en zou de bezetter later nog iets bij personen thuis aantreffen dan konden ze op forse straffen rekenen.

In de eerste dagen van de bezetting zat de schrik voor de Duitsers er al goed in. Op de foto hiernaast is goed te zien dat de Markt in korte tijd bezaaid was met geretourneerde goederen. Duitse soldaten hebben alles opgeladen en niemand weet waar ze naartoe gebracht werden.