Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Margaretha Alice Hermana Maria Francisca Lambooij (1931-2011)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Margaretha Alice Hermana Maria Francisca Lambooij
Margriet Lambooij.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Margaretha Alice Hermana Maria Francisca Lambooij
Roepnaam Margriet
Geboorteplaats Hontenisse
Geboortedatum 18 oktober 1931
Overl.plaats Zeist
Overl.datum 11 december 2011
Partner(s) Godfried J.M. Barnasconi

Margaretha Alice Hermana Maria Francisca (Margriet) Lambooij (1931-2011) beleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog als veertienjarige meisje een traumatische ervaring die haar d'r verdere leven bleef achtervolgen.


Gezin[bewerken]

Margriet, derde kind en dochter uit het gezin van zeven kinderen van burgemeester Robert Joseph Johan Lambooij (1904-1992) en Jeanne Marie Anne Gerardine Smeets (1905-1983).

Ze huwde Godfried J. M. Barnasconi, uit dit huwelijk werden drie zonen geboren:

  1. Godfried,
  2. Rob,
  3. Bas,

Oorlogsherinneringen[bewerken]

Gedurende zijn ambtsperiode woonde het gezin Lambooij in huize Sint-Wilbertshove aan de Stationsstraat 69 in Deurne. In 1943 raakte hij als burgemeester en tegelijkertijd steun en toeverlaat van de inwoners van Deurne in het verzet verzeild dat, naar later zou blijken, welig tierde in de Peelstreek. Door loslippigheid van derden dreigde hij en zijn gezin in het vierde jaar van de oorlog te worden opgepakt. Zelf dook de burgemeester onder in een ingenieus gecreëerde ruimte onder de tuinvijver achter in de tuin van villa Doornehof, de woning van DAF-oprichter en buurman Hub van Doorne.

Voor Margriet en haar twee zussen was een onderduikadres gevonden bij een boer in de landelijke omgeving van Sint-Oedenrode. Margriet moest nog wennen aan haar schuilnaam “Trees”, toen op een avond een vrachtautootje van bescheiden omvang voorreed. Het Peelse verzet had de laadbak van een dubbele bodem voorzien. De ruimte tussen beide vloeren was dermate beperkt dat de drie meiden er als het ware ingeschoven moesten worden. Daarom werden bij hen, voorafgaande aan de reis, enkele spuiten gezet. Die moesten de zusjes Lambooij tenminste enkele uren buiten westen houden. Terwijl het vrachtautootje met bescheiden snelheid in noordelijke richting boemelde, werd Margriet alias Trees nog niet eens halverwege de reis toch wakker. Toen ze merkte dat ze zich noch naar links noch naar rechts en noch naar boven ook maar een millimeter kon bewegen, werd ze door een panische angst overvallen. Seconden leken minuten en minuten leken uren te duren. De veertienjarige tiener vreesde volslagen gek te worden. Zwaar getraumatiseerd werd ze later die dag uit de ruimte tussen beide bodems gehaald. Het duurde weken voor ze van het drama, dat haar en passant levenslang claustrofobie bezorgde, enigszins bekomen was.

Theatergroep[bewerken]

In 1984 kwam Margriet Barnasconi-Lambooij met het idee om bij Sociëteit Philharmonie in Tilburg een eigen theatergroep op te richten. Na een prijsvraag werd voor deze club de naam Amphiltheater gekozen. Het eerste theaterstuk dat het nieuwe gezelschap uitvoerde was de Burgermansbruiloft van Bertolt Brecht, onder regie van Annie Ketelaars. Sindsdien speelde Amphiltheater diverse stukken in uiteenlopende genres, waaronder een bewerking van George Orwell’s boek Animal Farm (2007). De club bestaat nog altijd.