U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Margaretha Alice Hermana Maria Francisca Lambooij (1931-2011)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Margaretha Alice Hermana Maria Francisca Lambooij
Margriet Lambooij.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Margaretha Alice Hermana Maria Francisca Lambooij
Roepnaam Margriet
Geboorteplaats Hontenisse
Geboortedatum 18 oktober 1931
Overl.plaats Zeist
Overl.datum 11 december 2011
Partner(s) Godfried J.M. Barnasconi

Margaretha Alice Hermana Maria Francisca (Margriet) Lambooij (1931-2011) beleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog als veertienjarige meisje een traumatische ervaring die haar d'r verdere leven bleef achtervolgen.


Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Margriet, derde kind en dochter uit het gezin van zeven kinderen van burgemeester Robert Joseph Johan Lambooij (1904-1992) en Jeanne Marie Anne Gerardine Smeets (1905-1983).

Ze huwde Godfried J. M. Barnasconi, uit dit huwelijk werden drie zonen geboren:

  1. Godfried,
  2. Rob,
  3. Bas,

Oorlogsherinneringen[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende zijn ambtsperiode woonde het gezin Lambooij in huize Sint-Wilbertshove aan de Stationsstraat 69 in Deurne. In 1943 raakte hij als burgemeester en tegelijkertijd steun en toeverlaat van de inwoners van Deurne in het verzet verzeild dat, naar later zou blijken, welig tierde in de Peelstreek. Door loslippigheid van derden dreigde hij en zijn gezin in het vierde jaar van de oorlog te worden opgepakt. Zelf dook de burgemeester onder in een ingenieus gecreëerde ruimte onder de tuinvijver achter in de tuin van villa Doornehof, de woning van DAF-oprichter en buurman Hub van Doorne.

Voor Margriet en haar twee zussen was een onderduikadres gevonden bij een boer in de landelijke omgeving van Sint-Oedenrode. Margriet moest nog wennen aan haar schuilnaam “Trees”, toen op een avond een vrachtautootje van bescheiden omvang voorreed. Het Peelse verzet had de laadbak van een dubbele bodem voorzien. De ruimte tussen beide vloeren was dermate beperkt dat de drie meiden er als het ware ingeschoven moesten worden. Daarom werden bij hen, voorafgaande aan de reis, enkele spuiten gezet. Die moesten de zusjes Lambooij tenminste enkele uren buiten westen houden. Terwijl het vrachtautootje met bescheiden snelheid in noordelijke richting boemelde, werd Margriet alias Trees nog niet eens halverwege de reis toch wakker. Toen ze merkte dat ze zich noch naar links noch naar rechts en noch naar boven ook maar een millimeter kon bewegen, werd ze door een panische angst overvallen. Seconden leken minuten en minuten leken uren te duren. De veertienjarige tiener vreesde volslagen gek te worden. Zwaar getraumatiseerd werd ze later die dag uit de ruimte tussen beide bodems gehaald. Het duurde weken voor ze van het drama, dat haar en passant levenslang claustrofobie bezorgde, enigszins bekomen was.

Op 17 september 1944 maakte zij met haar moeder en zussen de operatie Market Garden mee. Toevallig was die nacht ook Kees Middelhoff aanwezig.[1] Hij was medewerker ter secretarie en verloofde van Tineke van de Sande, dochter van Renier van de Sande. Hij was een paar dagen daarvoor bij Hub van Doorne gevraagd die hem meenam naar de schuilplaats van burgemeester Lambooij die brieven overhandigde voor moeder en de dochters. Onder het mom van het bezoek van zijn zus in het klooster in Esch was hij in het geheim per fiets uit Deurne naar de boerderij in Sint-Oedenrode gegaan op zondag 17 september. Door de operatie Market Garden was hij gedwongen in de schuilkelder te blijven met de boerenfamilie en de familie Lambooij. Hij trad regelmatig als woordvoerder op als soms Duitse soldaten en dan weer Amerikaanse soldaten van het 502e regiment aan de deur stonden. Uiteindelijk zijn allen een paar dagen in de schuilkelder gebleven en is iedereen er heelhuids uitgekomen. Bij de viering van 50 jaar Market Garden in 1994 was er een reünie van de families in de kelder.

Theatergroep[bewerken | brontekst bewerken]

In 1984 kwam Margriet Barnasconi-Lambooij met het idee om bij Sociëteit Philharmonie in Tilburg een eigen theatergroep op te richten. Na een prijsvraag werd voor deze club de naam Amphiltheater gekozen. Het eerste theaterstuk dat het nieuwe gezelschap uitvoerde was de Burgermansbruiloft van Bertolt Brecht, onder regie van Annie Ketelaars. Sindsdien speelde Amphiltheater diverse stukken in uiteenlopende genres, waaronder een bewerking van George Orwell’s boek Animal Farm (2007). De club bestaat nog altijd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Voor informatie over Kees Middelhoof zie Wikipedia.