DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Maria Gorettischool in Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Maria Goretti school in Liessel)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vglo-leerlingen van de Maria Goretti school in Liessel rond 1958.
Het schoolgebouw van de Maria Gorettischool in Liessel hier in gebruik als basisschool.
Het personeel van Maria Gorettischool in Liessel.Klik op het icoon voor meer informatie

De Maria Goretti school in Liessel voor gewoon lager en voortgezet lager onderwijs (vglo) werd in 1952 opgericht. De vglo-afdeling verzorgde praktisch huishoudelijk onderwijs voor meisjes van dertien tot vijftien jaar, de zevende en achtste klas en was aanvankelijk één geheel met de gewone lagere meisjesschool, die ook kortweg de Mariaschool genoemd werd. In 1954 ging de vglo-school van start in twee leslokalen achter de lagere meisjesschool.


Met ingang van 1 september 1960 werd de Maria Gorettischool losgekoppeld van de lagere meisjesschool en werd zuster Marie Elise het hoofd van de vglo-school. Zij werd geassisteerd door mevrouw A. Hoes-van den Boomen, Theodora (Doortje) Aarts en zuster Bonifacia als handwerklerares. De school telde in 1962 tachtig leerlingen.

Door het in werking treden van de Mammoetwet sloot de vglo-school in 1966 en waren de leerplichtige meisjes die zich wilden bekwamen in de huishoudelijke richting aangewezen op de huishoudschool in Deurne.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Gerard EngelsKroniek van Liessel – 125 jaar parochie 1851-1976 blz. 146-147. Hij noemt de Maria Gorettischool uitsluitend bij het vglo. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat de naam Maria Gorettischool ook voor de gewone lagere meisjesschool gold.